Connect with us

България

Опашки пред баровете в София за бърз Ковид тест. Ще се плащат ли от държавата?

Публикувана

на

Дълги опашки се извиха в петък вечер пред нощни заведения в София, които предлагат на клиентите си вход срещу отрицателен бърз тест или сертификат за ваксинация.

Заведения предприеха тази стъпка, след като столицата влезе в тъмночервената зона.

Тестът, който предлагат, е по-различен от обичайно използваните бързи тестове у нас. Той струва 10 лева. Клиентът го заплаща и сам взима пробата си.

Собствениците подчертават, че при този тип тест дискомфортът е по-малък.

На площад „Леге” се намира един от пунктовете за бързи антигенни тестове. Интересът към него към 23 ч. бе засилен. За близо три часа през пункта са преминали около 200 души. За някои хора се оказа, че това е вариантът да отидат на работа в заведенията. За други обаче е начин да влязат в клубовете, за да се забавляват.

 „Наредил съм се, защото днес е петък вечер и искам да изляза да се напия. Естествено, че не искам ваксина, защото аз съм изкарал вируса. Не съм се регистрирал, че съм го изкарал и ме поставят в една патова ситуация, в която нямам избор”, обясни чакащ на опашката.

Тук се извършва само регистрацията на пробата. Пациентите получават на SMS ID-то и паролата, а след известно време и „зеления” сертификат. Него може да го покажат от телефона. Важи за 48 часа”, каза служител на пункта за тестове.

Хората заплащат по 10 лева, но разликата до пазарната цена от близо 20 лева се покрива от собственици на заведения. От Българската асоциация на заведенията посочиха, че бизнесът няма да издържи дълго по този начин и очаква държавата да осигури обещаните безплатни антигенни тестове.

Т. нар. Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) настоя „в спешен порядък да се осигурят безплатни тестове за населението, както и всички евентуални ограничителни мерки да важат на първо място за държавната администрация“. Организацията, в която водещи са двете асоциации на ресторантите и на нощните заведения, обяви още, че „при наличието на всички видове ваксини и тяхната достъпност ограничение при работата на бизнеса не бива да се налага, а всеки гражданин следва да бъде отговорен за собственото си здраве и това на хората, с които контактува“.

В писмо до медиите ресторантьорите се хвалят, че са показали как трябва да се действа в кризисна ситуация и са засрамили държавните органи, които само им създавали затруднения. От КБТБ изтъкват, че само ден след като в София бяха затегнати противоепидемичните мерки, те са организирали пунктове за бързи тестове – „и то на цена от 10 лв. срещу сертификат от медицинско лице на място“. Самото изследване струват 20 лева, но заведенията плащат половината от „джоба си“ и затова конфедерацията приканва държавата да поеме финасовния товар и тестовете да са безплатни за всички, засегнати от рестриктивни мерки срещу епидемията.

Проблемът е, че при ниския процент ваксинирани бюджетът ще фалира, ако трябва да поеме разхода за всички тестове. Ходенето по заведения не е нужда от първа необходимост и няма логика всички данъкоплатци да плащат ковид пробите на хората, които държат да се забавляват и да се тикат в тълпи дори в пика на епидемията (в същото време държавата досега отказва да поеме цената на тестовете дори за бедни пенсионери, социално слаби и деца).

Но логиката на ресторантьорите е обратна – нивото на ваксинация в България е такова, че бизнесът няма как да работи без осигуряването не само на безплатни тестове, но и да получи подкрепа за пунктовете, където те да се правят, се казва в писмото. С други думи, браншът иска държавата да поеме разходите не само за тестовете, но и за пунктовете.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Advertisement