Connect with us

Водещи новини

Обрат за Брекзит в последия момент: Мей губи подкрепа

Публикувана

на

Подкрепящата Брекзит „Група за европейски изследвания“ (European Research Group, ERG) няма да подкрепи изменената сделка на премиера Тереза Мей, информират „Гардиън“ и Би Би Си.

Групата е препоръчала на депутатите да не подкрепят споразумението, след като юридическият екип на групата „star chamber“ реши, че новите договорености не изпълняват изискванията им, тъй като не предоставят „правно обвързващи промени“. В съобщение, придружено към становището на юридическия екип, евроскептичните депутати от Консервативната партия препоръчват да не се приема предложението на правителството.

Бившият министър за Брекзит и член на групата Стив Бейкър коментира, че ако Великобритания се опита да преговаря при условията към споразумението на Мей, страната ще се озове „безсрочно заклещена“ или Обединеното кралство ще трябва да се съгласи да бъде част от митнически съюз с ЕС.

В същото време „Скай нюз“ съобщава, че северноирландската Демократична юнионистка партия няма да подкрепи сделката.

„Партията не може да подкрепи споразумението на премиера на гласуването тази вечер“, разкриха източници.

Малко по-късно лидерът на Демократичната юнионистка партия Арлин Фостър потвърди, че няма да подкрепят споразумението, защото не е постигнат „значителен напредък“.

На ключовия вот през януари Демократичната юнионистка партия гласува против сделката. Но сега не е ясно дали северноирландците и евроскпетичните консерватори ще гласуват против или ще се въздържат.

С оглед на развитието вероятно сделката на Мей няма да бъде прокарана и тя отново ще понесе загуба. Наблюдатели коментират, че единственият неразрешен въпрос е колко голяма ще е загубата на британското правителство на вота днес.

По-рано днес главният прокурор на Великобритания Джефри Кокс oтносно гаранциите, които премиерът на страната Тереза Мей успя да издейства от Европейската комисия. Кокс подчерта, че ревизираната от Мей сделка за Брекзит ще „намали риска“ от заклещване на страната в митническия съюз, но предупреждава, че „правният риск остава непроменен“ въпреки договореностите.

Именно правният съвет наклони везните срещу сделката на премиера.

Гласуването в Камарата на общините ще започне в 19,00 часа по Гринуич(21,00 часа българско време). Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу заяви, че няма да бъдат гласувани поправки на предложението. Това означава, че депутатите директно ще гласуват споразумението. Резултатът се очаква към 19,15 часа (21,15 часа българско време).

На 15 януари 432 британски депутати срещу 202 гласуваха против сделката на Мей. Предполага се, че премиерът ще изгуби гласуването с около 100 гласа разлика.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни