Connect with us

Водещи новини

На Острова ще лекуват коронавируса с аспирин

Публикувана

на

Болниците във Великобритания ще използват аспирин при лечението на коронавирус. Популярният медикамент ще бъде прилаган в огромно клинично изпитване сред над 16 000 хоспитализирани с COVID-19, което ще се проведе в 176 болници на Острова.

Коронавирусът нерядко води до образуването на съсиреци (т.нар. тромби) в кръвоносните съдове на заразените, което крие голяма опасност и понякога води до фатален край. При най-тежките случаи се стига до смърт поради белодробна емболия, инфаркт или инсулт.

Аспиринът помага срещу съсирването на кръвта и предотвратява образуването на тромби. Лекарството често се прилага при хора с проблеми с кръвното налягане и кръвоносните съдове.

„Смятахме, че е особено важно да добавим аспирин към изпитването, тъй като има ясна обосновка за вярата, че това може да бъде от полза и е безопасно, евтино и широко достъпно. Търсим лекарства за COVID-19, които могат да бъдат използвани веднага от всеки и навсякъде по света. Не знаем дали аспиринът е такова лекарство, но ще разберем“, обяснява професор Питър Хорби от Медицинския отдел на катедрата „Нюфийлд“ за обществено здраве на Оксфордския университет (Nuffield Department of Population Health), който е един от ръководителите на проучването.

Най-малко 2000 пациенти ще получават дневна доза от 150 mg аспирин плюс обичайните медицински грижи при COVID-19 и резултатите ще бъдат сравнени с тези на други поне 2000 пациенти, към които се прилага само стандартно лечение.

Основният резултат, който ще оцени изследването, е смъртността след 28 дни. Ще се следи и как лечението с аспирин помага за по-кратък престой в болница и дали предотвратява нуждата от поставяне на изкуствено дишане. Вероятно обаче ще минат няколко месеца, преди да има достатъчно доказателства дали аспиринът има значителна полза при пациенти с COVID-19.

В проучването се изследват и ефектите от други лечения като: антибиотикът Азитромицин; Tocilizumab (противовъзпалително лечение чрез инжекция); Кръвна плазма от оздравели пациенти, която съдържа антитела срещу вируса; антивирусен коктейл от антитела, произведен от Regeneron.

Ниски дневни дози (80 mg) аспирин могат да намалят с повече от 40% вероятността заразените с коронавирусна инфекция да постъпят в интензивно отделение или да бъдат интубирани, показва друго изследване на американски учени, което все още не е клинично тествано.

„Ако нашата констатация се потвърди, аспиринът ще е първото достъпно лекарство без рецепта за намаляване на смъртността при пациенти с COVID-19“, казва ръководителят на изследването д-р Джонатан Чоу.

ВАЖНО: Аспиринът не е препоръчителен, ако болните имат свръхчувствителност към аспирин; ако са претърпели скорошно голямо кървене или ако вече приемат аспирин или други антитромбоцитни средства. Лекарството не се препоръчва и за деца под 16-годишна възраст.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Advertisement