Connect with us

България

Може ли Мая Манолова да стане кмет на София

Публикувана

на

Единственият начин БСП да обяви, че е спечелила местните избори, е да победи в столицата

Защо настоящият омбудсман има големи шансове да спечели местния вот в София.

1/ На евроизборите ГЕРБ спечели в столицата с притеснително малко пред БСП. Резултатът трябва сериозно да разтревожи управляващата партия, която на много места в провинцията победи с далеч по-голяма разлика.

2/ Доколкото местните избори се отъждествяват най-вече с кметските, те са в основата си мажоритарни. Точно тук е силата на Манолова, чийто рейтинг е най-висок и неизвестно защо се мери от социолозите заедно с рейтинга на политиците.

3/ По правилото, че всяка власт изхабява, Йорданка Фандъкова е в по-неизгодна позиция. Дългогодишното й кметуване, съчетано с агресивни критики персонално към нея само подсилват позициите на Манолова.

4/ Много привърженици на ГЕРБ очакват загуба на Манолова заради „дивия й популизъм“, но грешат. Основната маса от избиратели не разсъждават прагматично, а емоционално и са готови да повярват на това, което искат да чуят.

5/ 30 километра ново и модерно метро понякога имат по-малко значение от километър зле ремонтирана централна улица.

6/ Битката за София ще бъде ГЕРБ срещу всички останали, където срещу кандидата на управляващите освен БСП агресивно ще играе и „Демократична България“, която можем да наречем „трета политическа сила“ в столицата.

7/ БСП знаят, че единственият начин да обявят, че са спечелили тези избори, е да спечелят столицата. Затова те ще направят и невъзможните компромиси да го постигнат.

8/ Във връзка с т.6 Калоян Паргов вече заяви, че ако Манолова реши да се кандидатира, столичната организация ще я подкрепи енергично и я определи като „гласът на народа“. От своя страна в последно време Манолова спря да отрича, че ще се кандидатира, а нейното „не съм решила“ все повече звучи като съгласие.

9/ От победата на Манолова има полза както опозиционното крило в БСП, което ще я подкрепи безусловно, така и самата Нинова. Ако Нинова бъде преизбрана на конгреса, тя също ще подкрепи Манолова, защото победата на БСП в София е гарант за собственото й политическо оцеляване /виж и т. 7/.

10/ Не забравяйте Слави Трифонов. Той също може да участва в надпреварата за кметския стол, а на втори тур да прехвърли гласовете си, заедно с тези на „Демократична България“, към Мая Манолова /виж т.6/

Вместо заключение: Има реална опасност управлението на София да попадне в ръцете на войнстващия популизъм. Ако това стане, единственият антидот ще бъде мнозинство в общинския съвет, различно от политическата подкрепа за кмета.

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement