Connect with us

Свят

Кремъл в ЕС: Скандалният Шопард и стажантката му Пескова

Публикувана

на

В Европарламента работят 750 депутати – повечето от тях са  с умерени възгледи. Но Емрик Шопрад, при когото стажува Елизавета Пескова, не е сред тях.

„Дойче Велле“разкри, че френският народен представител има силна склонност към авантюри. Емрик Шопрад е виден евродепутат: заместник-председател на фракцията „Европа на свободата и пряката демокрация“, обединяваща малка група от евроскептици. Той е член на Комисията за външни отношения и на подкомисията за сигурност и отбрана. Шопрад е един от политиците, които пътуваха до Крим през 2014 година.

Заедно с други европейски политици той беше наблюдател на непризнатия от международната общност референдум, организиран от руските власти за отделянето на Крим от Украйна. „Никога не съм крил, че разглеждам Крим като историческа руска територия“, заяви навремето Шопрад. Френският политик многократно се е възхищавал от действията на руското ръководство и е подчертавал, че смята идването на Владимир Путин на власт за най-важното политическо събитие след разпадането на Съветския съюз.

В Путинова Русия той вижда алтернативен антилиберален модел на съвременните европейски държави, който се противопоставя на глобализацията. В неговите представи „Русия се завръща към ценностите на семейството и патриотизма“. Любимата тема на Шопрад е геополитиката. Той е бил преподавател, професор по геополитика във военната академия в Париж. А неговата книга „Геополитика“ е преиздавана няколко пъти. Емрик Шопрад е автор и на други книги. Често се изявява по радиото и телевизията. Бил е консултант на Марин Льо Пен по външнополитическите въпроси и член на нейната дяснопопулистка партия „Национален фронт“. А случаят, след който Шопрад напуска партията и фракцията на Марин Льо Пен в Европарламента, е като сценарий за игрален филм.

„Кокаиновият полет“ и авантюристът Шопрад

Историята, в която се оказва замесен Шопрад, се случва преди шест години, когато на доминиканското летище Пунта Кана са арестувани няколко души. На борда на частен самолет „Фалкон“, който извършвал полет до Сан Тропе, полицаите откриват близо 700 килограма кокаин на стойност 30 милиона евро. По обвинение за търговия с наркотици са осъдени на затвор и двама французи – бившите военни пилоти Брюно Одос и Паскал Форе.

Двамата твърдят, че не са знаели за съдържанието на 26-те куфара на борда на самолета и обжалват присъдите. И тогава на помощ им се притичва Емрик Шопрад, както сам признава в интервю за „Пари мач“. Той твърди, че има „хиляди причини да не се вярва в тяхната вина“. Явно с негова помощ е било организирано и бягството на двамата осъдени французи, които били пуснати под гаранция, но без право да напускат Доминиканската република. Шопрад се срещнал с тях в хотела, в който бил настанен, след което им помогнал слодка да се доберат до Мартиника, откъдето Одос и Форе се завърнали във Франция.

Каква точно е ролята на Шопрад в тази история не се знае със сигурност, властите в Доминиканската република го обвиняват, че е помогнал на двамата французи нелегално да напуснат страната. Но преди няколко години искането за неговия арест е било официално отменено. Историята с кокаина обаче не е приключила. На 18 февруари 2019 във Франция започна процес срещу пилотите Одос и Форе. Очакват ги до 30 години затвор във връзка с кокаиновата афера от 2013 година.

Самият Шопрад твърди, че за него „било важно всички замесени в случая да бъдат съдени от справедлив съд във Франция“. Той отрича срещу него да е била издавана заповед за арест, макар това да бе официално потвърдено от доминиканските власти. Според него, цялата работа била „лъжа, измислена от моите политически противници“.

Разривът с Льо Пен

Кокаиновият скандал има обаче политически последствия за Шопрад. Заради участието му в аферата с двамата френски пилоти, отношенията му с Марин Льо Пен се влошиха драматично. „След кокаиновия полет, разногласията ни с Шопрад станаха твърде сериозни, поради което за него стана невъзможно да остане в партията „Национален фронт“, заяви Марин Льо Пен през 2015 година. Шопрад от своя страна не спира да сипи обвинения срещу лидерката на партията: „Тя има невероятната способност да лъже“, заяви той.

С други думи, Елизавета Пескова стажува при политик с богат и твърде разнообразен опит. В действителност правомощията на Шопрад скоро приключват. Сегашният състав на Европарламента ще работи до новите избори през май. Дали той ще се кандидатира отново? На личния му сайт в интернет не се съобщава нищо по този въпрос.

 Източник: Дойче Веле

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни