Connect with us

Водещи новини

Русия отвръща на удара: Кремъл е готов да изгони и наши дипломати

Публикувана

на

Русия обяви, че е готова да отвърне на удара. И ще предприеме огледални мерки, ако България реши да експулсира руски дипломати. Това съобщи „РИА Новости“, цитирайки първият заместник-ръководител на международния комитет на Съвета на федерацията Владимир Джабаров.

Повод е шпионската афера, разкрита в петък от прокуратурата. Тогава тя съобщи, че е задържала шпионска група, работила в полза на Русия. Групата е събирала класифицирана информация, която представлява държавна тайна, за да я предостави на Русия, твърди обвинението. Шестима бяха са привлечени като обвиняеми, вчера един от тях беше освободен под парична гаранция. Днес прокуратурата поиска постоянен арест за останалите петима задържани.

 

„Ще отговорим, определено ще вземем огледални мерки, ако се вземе такова решение“, подчерта Джабаров. Ден по-рано премиерът Бойко Борисов декларира готовност да обяви за персона нон грата руски дипломати.

Според Джабаров експулсирането на руски дипломати ще се превърне в „недружелюбен акт от страна на България“. Джабаров добави, че обвиненията от страна на София са безпочвени.

Министерството на отбраната на България съобщи, че двама български военни са задържани по подозрение за предаване на секретна информация на чужда държава. Българското външно министерство обяви предполагаемите им връзки с руското посолство.

От своя страна премиерът заяви: „Заявявам към ръководителите на руските дипломати: „Спрете да шпионствате в България ! Искам да благодаря и лично на главния прокурор за личната му ангажираност, защото това не е правено досега“, каза Борисов в Силистра в първи коментар за шпионската афера с Русия вчера.

„За пореден път радиомълчанието на някои институции в България е оглушително, когато се нарушава националната ни сигурност от чужди служби. Вече доста световни лидери осъдиха действията на шпионската мрежа у нас, събираща информация за България, НАТО и ЕС. Поздравявам българските служби за професионалната работа и за това, че успешно пазят страната ни. С Русия имаме добро партньорство в редица сфери, но тази шпионска дейност трябва да спре! България все така решително ще отстоява националната си сигурност и евроатлантическа принадлежност – гарантирана от диверсификацията на газовите доставки, модернизацията на армията и от предстоящото присъединяване към Еврозоната“, продължи той, без да уточни кои институции визира. Вероятно става дума за президентството.

Руското посолство в България пък призова за прекратяване на спекулациите в очакване на съдебно решение. Посолството подчерта, че в условията на усложняване на международната ситуация очевидни са „неуморните“ опити за забиване на клин в отношенията между страните.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни