Connect with us

Свят

Кремъл: Дворецът в Геленджик е собственост на предприемачи

Публикувана

на

Дворецът в Геленджик, който двучасов филм на Фонда за борба с корупцията на опозиционера Алексей Навални свърза с руския президент Владимир Путин, е собственост на предприемачи, но разгласяването на имената им би било некоректно. Това каза прессекретарят на Путин Дмитрий Песков 24 часа след като държавният глава се разграничи от внушителното имение на стойност приблизително 1.12 млрд. евро.

За шест дни „Дворецът на Путин: Историята на най-големия рушвет“ е гледан рекордните 91 млн. пъти само в канала на Навални. Вчера Путин обясни, че „нищо от показаното в този филм“ не е притежавано от него или близките му.

„Дворецът“ е известен от десетилетие и Песков вече е опровергавал твърдения, че е построен именно за Путин. В разследването не се говори за документална собственост на руския президент и журналисти обърнаха внимание на това след коментара на Путин, но Песков не се съгласи с думите, че „в това разследване се твърди, че това е дворец на Путин, строил се е за Путин и т.н.“.Днес, попитан отново известно ли е на Кремъл на кого принадлежи този обект, той обяснява:

„Очевидно е, че собствениците са предприемачи. Действително това е голям обект, добре известен е в Геленджик. И един или неколцина, пряко или опосредствано, владеят този обект. Но, съгласете се, навярно Кремъл няма никакво право да разгласява имената на собствениците. Не смятаме и да го правим. Би било некоректно.“

 


Дмитрий Песков,

прессекретар на президента Владимир Путин

 

Става дума за комплекс, 39 пъти по-голям от Монако, на три етажа, с басейн, сауни, хамами, СПА зона, казино, кино, обширни стаи за гости и дори изба (за която Путин дори се пошегува, че би използвал, ако някой ден напусне поста). Според разследването околностите са предадени на контраразузнавателната служба ФСБ и то не допуска нито риболов, нито полети на самолети и дронове в района.

Руският президент Владимир Путин от своя страна заяви, че филмът на Алексей Навални е монтаж и той не е собственик на огромен и луксозен дворец.

„Не гледах филма просто защото нямам свободно време, но прегледах видеото, което асистентите ми показаха“, каза Путин на онлайн конференция с руски студенти, цитиран от ТАСС. „Нищо от това, което е показано, не е моя собственост, нито на моите близки. Никога не е било. Никога“.

Мащабното разследване на ФБК показа, че имението е разположено на площ 7000 хектара, има пропускателни пунктове и важи забрана за навлизане във въздушното пространство над него. Оприличено е като „цяла затворена държава“ с един-единствен цар – Владимир Путин. В имението има подземно хокейно игрище, амфитеатър, десетки спални, тераси, огромни помещения, красива градина и др. 68-годишният политик смята, че по този начин ФБК „промива мозъците на руснаците“ със спекулации.

„Тази информация вече циркулираше в пространството повече от 10 години. Сега намериха удобна възможност да покажат всичко и да промият мозъците на нашите съграждани с тези материали, направени чрез видеопрограми“, каза Путин.

Допълни, че в разследването на Навални има хора, които той дори не познава.

„Нали за 10 години все нещо трябва да е останало? Някакво оформяне на поземлени участъци, някакви финансови преводи, някакво оформяне при нотариус – в нотариалните регистри, в електронен вид. Трябва да има регистрации и документи, които да показват следи към този дворец. А вместо това, какво? Публикуваха моя снимка, на която плувам в стил „бътерфлай“.  Това е монтаж“, добави Путин.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни