Connect with us

България

КПКОНПИ проверява имотите и влоговете на Бойко Рашков

Публикувана

на

КПКОНПИ проверява Рашков по сигнали за недекларирани имоти и влогове. Това заяви Сотир Цацаров по време на изслушване на парламентарната антикорупционна комисия.

„Проверка има. Тя касае няколко поредни недекларирания на обстоятелства. На първо място е имало непосочване в декларацията при проверката, която е осъществена на всички влогове, които той е съпругата му притежават. Т.е. на практика е имало информация за налични средства по влогове, която е установена при проверката и която не е фигурирала в декларацията“, заяви Цацаров.

„След това е имало подаване на следваща финална декларация в качеството му на председател на Бюрото за контрол върху СРС-та, в която не са били отразени притежавани недвижими имоти. Има и декларация, която е подадена със закъснение и която също е основание за започване на имотна проверка“, посочи още той.

„Рашков не е упражнявал какъвто и да е било натиск във връзка с тази проверка“, добави Цацаров.

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров разкри, че 15 дни преди да обяви официално решението си да подаде оставка, той е уведомил за намеренията си президента Румен Радев и всички политически лидери освен на ДБ и „Продължаваме промяната“. Малко след това бил посетен от двама агенти на ДАНС, които провели с него беседа, и по този начин научил, че тече процедура по отнемане на допуска му до класифицирана инфорамация, разказа Цацаров по време на излушването му в парламентарната комисията по превенция и противодействие на корупцията.

Той каза още, че е бил обект на същата процедура и през август 2021 г. От въпросите, които са го питали от ДАНС, му станало ясно, че всички факти за отнемане на допуска са свързани със скандала „ЦУМгейт“. По негови думи и тогава, и сега ДАНС се активира по сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков. Ако съм сгрешил, ще се извиня публично на г-н Рашков. Ако не съм, ще се срещнем на друго място, където ще защитя достойнството си“, закани се Цацаров. Според информацията, с която разполагал, допускът е отнет с пряко настояване на министър-председателя и министъра на вътрешните работи. Той обяви, че ще обжалва акта на ДАНС, защото това било въпрос на достойнство.

Оставката му като шеф на КПКОНПИ също се дължала на накърнено достойноство, защото „безкрайните упражнения с моето име и кой е виновен с всички неудачи в тази държава ми дойдоха в повече“. Цацаров атакува управляващите, че неговата оставка и тази на главния прокурор Иван Гешев са се оказали по-важни от енергийната и ковид кризи. „Ако аз съм една от причините нещата да не вървят и корупцията да цъфти, окей, аз подавам оставка. Освободжавам терена на тези, които ме засипват с критики, да покажат какво могат“, коментира той.

„Не ми е било мечта да бъда председател на КПКОНПИ. Аз съм работил 20 г. като съдия, 7 г. съм бил главен прокурор и няма нищо неествестно в това да се върна в съдебната система. В чисто личен и професионален план искам по-нормален живот“, заяви още Цацаров. Той няколко пъти нападна съпредседателя на ДБ Христо Иванов, като изрази мнение, че ако политикът стане главен прокурор, няма да се говори за съдебна реформа.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

декември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement