Connect with us

България

Кметът на София: Районната администрация и ЧЕЗ са виновни за инцидента с момчето

Публикувана

на

За хаоса с незаконните павилиони и електрозахранването им, довели до смъртта на детето в неделя на софийския булевард „Иван Гешов“, вина имат ръководството на район „Триадица“, където е станал инцидентът, и електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Това заявиха на извънредна пресконференция кметът Йорданка Фандъкова, главният архитект Здравко Здравков и директорът на „Управление и анализ на трафика“ Димитър Петков.

И петте обекта около опасната шахта са с незаконен ток, потвърди Фандъкова и днес. До ден днешен към тях се е подавал ток – докато от СО не са наредили спирането му, за да може да бъде обезопасен районът.

На въпрос каква е отговорността на екипите на общината, свързани с контрола, кметицата отговори:„От септември миналата година са изпратени 6 писма на района за извършване на проверки. На тези писма до днес не е изпратен нито един отговор. Такива писма са пратени на всички райони. Само два района не пращат отговор.“

Единият от тези райони е „Триадица“ – в момента управляван от Димитър Божилов от „Демократична България“. Но Фандъкова и Здравков признаха, че незаконното поставяне на павилионите е направено още в мандата на предишния кмет – инж. Николай Терзиев (от ГЕРБ, на поста до 2019 г.).

Двата обекта на територията на болница „Св. Иван Рилски“ например работят по договор с болницата, но без съгласие от собственика на терена – държавата. А павилионите на тротоара са получили ток благодарение на… служебна бележка.„Установи се в ЧЕЗ, че обектът е свързан със служебна бележка. Няма такова чудо в Закона за устройство на територията. Това е като билет за баня. Служебна бележка, подписана с подпис. Това служи на дружеството ЧЕЗ да се свърже токът. Въпреки че в техните договори пише, че пускането на електрическа енергия следва, след като обектът е вкаран в експлоатация“, обясни Здравков.

Той и Фандъкова разясниха, че на служебната бележка е името на главния архитект на района – арх. Иван Шишков, но запетая сочела, че тя не е подписана от него, а от упълномощено лице. Кое е то – ще установят следствените служби.„Човекът подава заявление с въпросната служебна бележка с ЧЕЗ. ЧЕЗ му казват – може, и човекът си опъва кабели. Още едно голямо нарушение – мрежа за слаботокови кабели се свързва кабел за високо напрежение. Този обект обаче е захранен и към него се подава“, допълни Здравков.

В добавка павилионите са поставени в нарушение на одобрената първоначално схема. Нито един от петте обекта не е официално влязъл в експлоатация. Въпреки това те са имали партиди в ЧЕЗ и съвестно са си От обясненията им се разбра, че шахтата, върху която е стъпило детето и е последвал токовият удар, е общинска.

Тримата посочиха като отговорни за случая с незаконните павилиони ръководителите на районната администрация на район „Триадица“. От петте търговски обекта около шахтата районът е сключил договор с три, намиращи се на тротоара, а другите два са на територията на държавната болница „Иван Рилски“, но също на тротоара. Фандъкова посочи, че всичките пет са незаконни, защото нямат заповеди за въвеждане в експлоатация.Версията на сегашния кмет на „Триадица“ Димитър Божилов (Демократична България) е, че павилионът, към който е доставял ток оголеният кабел, е на територията на болницата и тя е сключвала договора с него. Това бе потвърдено и от проверка на Столичната община.

Протест пред сградата на Столична община настоява за оставката на кмета Йорданка Фандъкова заради инцидента, при който момче загина от токов удар от шахта. Това предава bTV, като допълва, че входът на общината е блокиран.

Демонстрантите настояват за незабавен разговор с кмета и с представители на общинския съвет. Те са разгневени и от факта, че вече трети ден след смъртоносния инцидент нито една институция не е поела отговорността.

Припомняме, че на 14 февруари, докато чака на светофар на бул. „Гешов“ със своя баща, 16-годишно момче стъпва на шахта, по която тече ток от незаконен кабел. Ударът убива тийнейджъра на място пред очите на баща му.

Оголеният кабел може да бъде проследен до една от будките в района. По-късно при проверка на Столична община е установено, че няколко от павилионите са незаконни и се снабдяват с електричество нелегално.

Засега от ЧЕЗ отричат спорната инсталация да е тяхна, същото заявяват и от болница „Свети Иван Рилски“.

Общината също отказва да поеме вина. Близките на загиналото момче заявяват, че не искат нищо друго, освен справедливост, дори и тя да се изявява в оставката на кмета Фандъкова.

vlastta.bg

 

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement