Connect with us

България

Казваме „Да“ на Албания и Не“ на Северна Македония за ЕС

Публикувана

на

„България на този етап не може да подкрепи преговорна рамка с РС Македония и в тази връзка провеждането на първата междуправителстнена конференция. Предложеният за приемане проект не отразява българските искания и не може да бъде подкрепен в настоящия си вид“, заяви на брифинг външният министър Екатерина Захариева, цитирана от БГНЕС.

Днес се проведе видеоконферетно заседание на министрите на външните работи на страните-членки на ЕС. На него бе разгледана и точката „Разширяване“.

„България може да одобри преговорната рамка с Република Албания, защото са изпълнили голяма част от условията, които бяха поставени през март“, каза Захариева.

Тя е запознала колегите си външни министри от ЕС с двустранните разговори между София и Скопие и изказа благодарност за помощта, която е оказал Берлин.

„Позицията на България се основава върху рамковата позиция на парламента. Повече от една година тя е известна в публичното пространство, включително и на колегите от Македония. Шест месеца по-рано тя е съобщена и по време на междуправителствената конференция“, припомни Захариева.

България настоява в преговорната рамка да залегнат три условия: 1. придържането към формулата за езика от 1999 г. и потвърден от Договора за приятелство и добросъседство; 2. пътна карта за изпълнение на Договора от 2017 г.; 3. много ясен и изречен текст, че няма да се поддържат претенция за македонско малцинство в България.

„Все още тези условия не са включени в проекта за преговорна рамка“, подчерта Захариева.

Министър Захариева посочи, че не е постигнат осезаем напредък при изпълнението на договора за приятелство и добросъседство, който двете държави подписаха преди 3 години на 1 август 2017 г.

Тя отново подчерта, че българското правителство е отворено за разговори и призова македонските власти да се стремят да изпълнят условията вместо да си губят времето в антибългарски кампании. Външният министър припомни, че само за последните няколко години е имало най-малко три такива кампании. Захариева заяви също така, че едно от основните условия за страните, които кандидатстват за ЕС, е да нямат отворени въпроси със своите съседи, защото те отслабват ЕС. Ако има нерешени въпроси, това няма как да направи ЕС по-силен, добави още Захариева.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement