Connect with us

Водещи новини

Как да дезинфекцираме сами автомобила си?

Публикувана

на

Автомобилът е едно от местата, където прекарваме голяма част от времето си. Ето защо, сега повече от всякога, почистването и дезинфекцията на превозното средство се превръщат в една от основните мерки за поддържане на добро здраве.

Какво обаче трябва да знаете, за да подходите максимално ефективно към вашето превозно средство?

Както неотдавна изясниха учените, коронавирусът запазва най-дълго активността си върху пластмаса и стомана – точно тези материали, които са твърде много във всеки автомобил. Върху тях причинителите на инфекция могат да живеят до две и половина седмици. Впрочем, това не винаги означава, че вирусът е още жизнеспособен.

Американското издание The New England Medical Journal  публикува изследване, в което се тества колко дълго вирусът може да остане стабилен върху различни повърхности в контролирани лабораторни условия. Оказа се, че той може да бъде открит върху меден метал в диапазон до четири часа, върху картон – до 24 часа, върху пластмаса и стомана – до 72 часа. На пръв поглед, от това може да се направи извода, че една тридневна карантина на автомобила би решила проблема, но никой не дава абсолютна гаранция за това.

Как да го направим сами

 

Преди всичко те съветват да използвате обикновен медицински дезинфектант и дезинфекциращи кърпички. С тях трябва редовно да се почистват местата, които докосвате с ръце в купето и външното тяло.

Особено често се налага да почиствате волана, според Carrentals.com концентрацията на микроби върху него може да бъде четири пъти по-висока, отколкото върху тоалетната седалка. След това трябва да обработите радиото, елементи за гласов контрол, круиз контрол, навигация, копчета за мигачи и шайба за миене на предно стъкло, както и скоростния лост.
Също така си струва да почистите подлакътниците на вратите, централната конзола, екрана на дисплея, държачите за чаши, всички ниши за вещи, каналите за климатика и дръжките на външните врати.

Какво не бива да се използва

Не прибягвайте до хлорни препарати или такива с водороден прекис. И двете химически вещества могат да ликвидират коронавируса, но също така да повредят винила и пластмасите, които се използват в повечето модерни автомобили.

„При никакви обстоятелства не използвайте почистващи средства на основата на амоняк. Той разрушава винила на таблото и го прави лепкав под въздействието на топлина и светлина” – отбелязват експертите КВВ.

Ако нямате под ръка дезинфекциращи салфетки или други почистващи средства, грижливото измиване с вода и сапун ще помогне да защитите повърхностите от коронавируса и други микроби. Но не си струва да се престаравате в тази дейност – прилагането на повече сила може наруши някои повърхностни покрития или бои. Разбира се, всичко това е добре да върши със защитна маска, ръкавици и очила. И най-добре си облечете по-стари дрехи.

Замисляли ли сте откъде влиза свежият въздух във вашия автомобил, когато прозорците са затворени? Това става през въздуховодите и вентилационната система. С течение на времето в нея се натрупва мръсотия, която се превръща в благоприятна среда за образуването на микроорганизми. С помощта на въздушния поток те пък се пренасят в купето на автомобила и създават предпоставка за разпространение на опасни инфекции. Ето защо препоръчваме навременното и периодично почистване на вентилационните канали с предназначен за това спрей. Ще откриете голям избор на пазара.

Добрата лична хигиена, почистването и дезинфекцията на автомобила, в който прекарваме голяма част от времето си, са предпоставки за поддържане на добро здраве. Ние ви приканваме да бъдете социално отговорни и да продължите да поддържате грижата за вас и любимите ви хора!

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

януари 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement