Connect with us

COVID-19

Кацаров: Ако мерките не сработят, ще се наложи да търсим помощ отвън…

Публикувана

на

Ако мерките не сработят и не пречупим вълната, след 10-15 дни ще имаме огромен проблем с осигуряването на легла за болните. Капацитетът и като хора, и като респиратори е почти изчерпан, като може да се наложи да търсим помощ отвън. Това каза тази сутрин пред Нова телевизия здравният министър Стойчо Кацаров.

Попитах в държавния резерв дали имаме резерв от респиратори – няма, коментира министърът. Началникът на кабинета му е разговарял с представители на Световната банка, които са обещали да предоставят на България апаратура при нужда. Кацаров е разговарял и с еврокомисаря по здравеопазване, която е предложила съдействие да транспортираме болни за лечение, ако се стигне до такава критична ситуация.

Всичко това засега е само най-лошият възможен сценарий от настоящата вълна, а дали той ще се сбъдне е в ръцете на всички нас. Ако пък успеем да пречупим вълната, първото нещо ще е да върнем децата в училище. Попитан защо децата не са на училище, а могат свободно да обикалят моловете, министърът призна, че това е парадокс само по себе си. „При влизане в ресторант обаче се представя документ и това вече е безопасна среда, докато в училищата няма такива изисквания“, обясни Кацаров. В същото време в София заболяемостта вече минава 900 на 100 000 и за присъствено обучение не може да се говори – критериите по план бяха да се преминава към дистанционно обучение още при 500 на 100 000.

Министърът е готов да въведе щадящи тестове в училищата, ако се постигне съгласие с родителите и учителите. Съпротивата там обаче е много голяма.
Детските градини и яслите няма да бъдат затваряни, независимо каква е ситуацията, увери Кацаров. Той обясни, че се търсят варианти в моловете да се възобнови достъпът до банки, аптеки и хранителни магазини без сертификат, но за целта трябва да бъдат разделени тези потоци от хората със сертификат за другите магазини. Заповедта с новите мерки е доста неясна в това отношение и в момента всички молове допускат само хора със сертификати.

Пределната цена на тестовете е 10 лв. за пробовземане, възможно е и се надявам да бъде по-ниска, каза министърът. В момента РЗИ-тата сключват договори с лабораториите и тази услуга ще започне да се предлага веднага след подписването им, посочи Кацаров.

Могат да ми бъдат приписани много грешки, приемам това нещо. Много от нещата вероятно можеха да бъдат направени по-добре, но генерално смятам, че начинът на управление на кризата е правилен.

„По-рано приложените мерки щяха да дадат по-рано резултат, но виждате каква е партийната и обществена реакция. Атакуваха ме за това, че не предприемам нищо в понеделник. Когато обявих мерките, бях атакуван защо ги предприемам. Как се излиза от тази ситуация“, коментира здравният министър.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Advertisement