Connect with us

България

Иван Костов: Има вероятност мнозинството на олигархията да се охабри и да състави правителство в следващото НС

Публикувана

на

„Политическата система е в патова ситуация. В парламента олигархията и мафията имат силно влияние върху ръководствата на поне половината парламентарни формации“. Това заяви пред БНР бившият премиер Иван Костов и уточни, че парламентарната криза се задълбочава и страната се изправя пред конституционна.

Според Костов парламентът е вкаран в безизходица от лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, който заяви, че не раздава порции, а задачи, но останалите формации не са „артисти от неговото шоу, за да им поставя задачи“.“Когато гласуваме на избори, не даваме порции от властта на своите избраници, а им се доверяваме, че ще изпълнят своите обещания. Същинската власт е отговорност и не е вече само пред тези, които са те изпратили в Народното събрание, а на всички. Така разбирана властта – като отговорност – е извън представите на г-н Доган и на г-н Трифонов“, коментира бившият премиер.

Иван Костов изказа мнение, че за да стигне до успех третият мандат, президентът трябва да направи още един кръг консултации с парламентарните формации. По думите му този, който ще поеме мандата, трябва да види мнозинството, което да мотивира, за да подкрепи изпълнителната власт.

„Ще има успех само ако всяка партийна формация от това мнозинство заяви, че ще подкрепи само управленска програма, под която стои подписът на мандатоносителя и на останалите. На който и да се даде мандатът, трябва да е готов да подпише управленска програма и да я съгласува с останалите. Второ – да прецени каква отговорност може да поеме и всяка група да представи на мандатоносителя своите кандидати за министри. Трето – да се одобрява състава на министрите, предложени от мандатоносителя. Който и да е мандатоносителят, той няма да може да диктува на останалите своите условия“, категоричен е Костов.

Бившият премиер на България заяви, че има риск и след нови избори да няма правителство. Той сподели, че не вярва във възможностите на 46-ото Народно събрание да състави управленски кабинет.

„Ако стане, ще стане по силата на чудесата, а не по силата на обстоятелствата“, допълни Костов.

Като шанс да се излезе от обстоятелствата Иван Костов посочи вариант, при който президентът с легални политически средства да наложи на всички политически формации да се групират в мнозинство и да съставят правителство, защото може страната да остане без приет бюджет за следващата година. Според него това ще изправи страната пред огромни трудности.

Едната възможност е след изборите президентът, който и да е той, да наложи на всички да се групират в мнозинство и да съставят правителство. Другата е НС отново да капитулира. А третата – мнозинство на олигархията и мафията да се охабри и да състави правителство. Те ще се осмелят, убеден е Костов.

Неспособността да се излъчи правителство е опасност за националната сигурност, категоричен бе той. 

97 г. ОДС можеха да диктуват на НС всичко, защото имахме 137 депутати, но приехме декларация на националното съгласие. Някои ме наричат авторитарен лидер, но ако бях такъв, щях да управлявам само с тези депутати, припомни Иван Костов.

Що за безобразие е това председателят на финансовата комисия към НС да заявява, че след три седмици ще са наясно за актуализацията на бюджета – ами то НС няма да има след три седмици. Какво ми казва този човек – че не може да ускори процедурата, коментира Костов. Според него актуализация на бюджета е необходима.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement