Connect with us

България

ПП-ДБ първа политическа сила, изчаква се вотът от чужбина

Публикувана

на

След 5 национални избори, за които бяха похарчени близо 500 000 000 лв., българските политици отново не успяха да променят електоралните нагласи, които доминират в страната през последните две години.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ се класира като първа политическа сила в 49 Народно събрание според данните от екзитполовете към 19 ч., към края на изборния ден на 2 април.

Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ привлича най-много избиратели сред възрастовата група между 31 и 60 години – 28%, докато ГЕРБ е подкрепена от 27 на сто от гласувалите в този възрастов сегмент. ДПС и „Възраждане“ в тази възрастова група са подкрепени съответно от 15 и 14 процента от гласопода

Сред най-младите избиратели на възраст между 18 и 30 години „Продължаваме промяната – Демократична България“ е подкрепена от 34%, докато ГЕРБ е предпочетена само от 21 на сто. ДПС и „Възраждане“ се нареждат на трето и четвърто място съответно със 17 и 16 процента подкрепа в тази възрастова група.вателите. БСП са получили подкрепата само на 6 процента от гласувалите на възраст между 31 и 60 години.

Засега преднината на ПП-ДБ пред ГЕРБ е малка, но предстои да се види и как са гласували българите в чужбина, където обичайно партиите от коалицията имат по-добри резултати. Предварителните данни на „Маркет линкс“ са изключението, което показва преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ с 1%.

Две са основните интриги от екзитполовете – дали „Има такъв народ“ ще прескочи 4-процентовата бариера, около която гравитира на този етап, както и дали „Възраждане“ ще изпревари ДПС по брой на избирателите в България.

Ето как изглежда подреждането по предварителни данни на социолозите.

Забележка: прогнозата не включва гласовете на българите в чужбина.

Екзитпол „Алфа Рисърч“

Екзитпол от „Галъп“:

Екзитпол от „Маркет Линкс“:

Екзитпол от „Тренд“:

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни