Connect with us

Топ тема на деня

Костов: Радев е само един летец, много е далеч от анализ на рисковете и националната сигурност

Публикувана

на

Президентът Румен Радев узурпира власт със своите изказвания по отношение на инициативата на Европейската агенция за отбрана да се предоставят боеприпаси на Украйна“.

Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 г., и припомни, че парламентът два пъти – веднъж на 3-ти ноември (с гласовете на 175 депутата – б.р.) и втори път на 9-и декември – задължи правителството да предостави необходимото военно оборудване на Украйна.

Решението на парламента за даване на военна и военно-техническа помощ на Украйна е продължаващо, а не еднократно, подчерта той.

Румен Радев е един летец, много е далеч от анализ на рисковете и националната сигурност.

Той не е президент на всички българи, а само на БСП и “Възраждане”. Министърът на икономиката не смее да защити военно-промишления комплекс на страната, посочи бившият премиер.

„Радев казва, че защитава суверенна позиция на страната, но той няма право, защото той не е суверена на властта. Той няма право да казва какво е решил, защото суверенът – Народното събрание – е задължило правителството. … Дори Радев казва „ако парламентът отново призове за доставка на оръжие“, но парламентът не призовава, той решава и задължава правителството. Правителството не може да откаже да изпълни задължение, което му е вменено от парламента“, уточни той.

„България има огромни възможности да произвежда 155-милиметрови снаряди и това го признава и министърът на отбраната. Да, ние нямаме такива бойни системи, с които да използваме тези снаряди, но ще ги произведем за Украйна, защото парите идват от Европейската агенция по отбраната, на която България е член отдавна. Задълбочаването на нашата интеграция с ЕС означава ние да изпълняваме решенията на европейските органи, да бъдем солидарни с тях. … България е може би една от най-мощните индустрии за производство на снаряди. България има възможности да освободи резерв, а това е свръх резерв, да го даде на ВМЗ-Сопот, а той да го изнесе на европейските страни, през които да достигне до Украйна. Много възможности има, но тези изказвания узурпират власт на президента“, добави Костов.

Отказът на Радев българската отбранителна промишленост да произведе 155-милиметрови снаряди е удар по индустрията и икономиката на страната, заяви той и категорично заяви, че така не се управлява държава.

„Когато Хитлер напада Москва, някой предлагал ли е да се сключи мирен договор с него, или е станала голяма коалиция на демократичните държави, които са оказали огромна помощ на нападнатия Съветски съюз, за да може да отблъсне врага. Ние сме в същата ситуация. Русия нападна Украйна и се опита да превземе Киев и да завладее Украйна. Тя продължава да има тези цели и заплашва публично. Кой от европейските лидери е в състояние сериозно да погледне своите избиратели в очите и да каже, че предлага на Русия мирен договор? Русия е агресорът и тя трябва да бъде отблъсната. Толкова е проста тази логика, че само човек, който е руски агент за влияние, както аз съм определил президента Румен Радев още много отдавна, може да си позволи да я поддържа. Защото последиците са разпад на институциите, за което допринася президентът. Ако не се изпълняват решенията на суверена на властта в страната, на парламента, какво остава за решенията на другите институции?“, каза Иван Костов.

Костов, който беше финансов министър в началото на 90-те години, коментира и финансите на държавата. Според него, ако дефицитът е 6,5% – това е много . “Ситуацията, която е създадена с тези раздути разходи, натоварва следващото правителство.

Хубаво е служебното правителство да направи бюджет с 3% дефицит, защото това е от огромно значение. Не може да се вторачим в бедността и да не виждаме как ограбваме спестителите”, продължи с анализа си на ситуацията Иван Костов.

И посочи:

“Една голяма инфлация буквално изяжда спестяванията, а те са милиарди. Това е ограбване. И така вместо да намалим неравенствата, тази политики на раздута инфлация ги увеличава.”

“При тази много висока инфлация влизането в еврозоната е невъзможно. Поне две – три години трябват за нова политика, за да изпълним критериите”, е неговата присъда.

Не се вижда сигурен изход и след тези избори, коментира още бившият премиер:

“Неспособността да се състави правителство вече няколко пъти отпъжда избирателите от урните и това намалява общото доверие в политическите партии и те, в тази трудна за тях ситуация, се опитват да запазят твърдите си ядра.

Успешните кампании атакуват периферни избиратели, опитват се да привлекат нови избиратели, докато в момента, когато всичко се свива, се опитват да запазят твърдите си ядра. Затова в поведението на партиите има толкова много червени линии. Те са, за да запазят твърдите си ядра”.

Обзалагам се, че ПП-ДБ ще бъдат първи с 5% преднина, но шанс за правителство имат ГЕРБ-СДС, заяви по отношение на предстоящите избори той.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2024
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 
Advertisement

Популярни