Connect with us

COVID-19

И Томислав Дончев с положителна проба за COVID 19

Публикувана

на

Вицепремиерът Томислав Дончев е дал положителен резултат на направен рутинен PCR тест за COVID-19. Дончев е в добро общо състояние и без симптоми към момента, съобщиха от правителствената пресслужба. Вицепремиерът ще изпълнява дистанционно служебните си задължения до изтичане на карантината, допълват оттам. 

България се намира в начална фаза на плавен ръст на заболеваемостта от COVID-19, увеличават се пациентите в лечебните заведения. Но засега нови ограничителни мерки няма да бъдат предприемани, разчита се на ускоряване на ваксинацията. Всичко това стана ясно днес на съвещание при премиера Бойко Борисов, за което информира правителствената информационна служба.

Председателят на Националния оперативет щаб (НОЩ) проф. Венцислав Мутафчийски съобщи, че за последната седмица увеличението на болните в лечебните заведения е 10%, а повишението на заболеваемостта на 14-дневна база е около 40 на сто. „Най-ниската стойност на новите случаи бе 80 на 100 000, а в момента е 128 на всеки сто хиляди“, заяви той, цитиран от пресцентъра на кабинета. (Няколко часа по-късно здравният министър Костадин Ангелов заяви пред журналисти, че границата за нови мерки е 200 на 1000).

Главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев отбеляза на съвещанието, че стремежът е мерките в момента да подействат и ръстът да не стане прекалено бърз и сериозен. „Най-голямата грешка в тази ситуация ще бъде да се подадем на емоция и да вземем неправилни решения. Имаме сили да се справим, разширява се фронтът на ваксинацията. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече намаляваме полето на действие на вируса. Така че рано или късно нещата ще тръгнат оптимистично“, заяви Кунчев.

Всичко това бе използвано от Борисов като нов повод за традиционното му самохвалство. „В България прилагаме възможно най-правилните и либерални мерки, колкото и някои да ги оспорват. Нашите лекари и медицински работници много бързо изпълняват протоколите на лечение, затова броят на излекуваните вече почти застигна броя на заразените“, заяви той. „Така че продължаваме в същия дух. Към момента нищо повече не трябва да се затваря, напротив. В малките населени места, където в цялото училище една смяна е от 70-80 души, нека децата отиват да се учат присъствено. Бъдете гъвкави“, обърна се той към Костадин Ангелов. Министър-председателят изиска решенията за присъственото обучение в различните общини да се взимат локално, а и учителите настояват за такъв подход. Борисов също спомена ускорено ваксиниране и изради надежда „през април, май, юни държавата вече да излезе от тази криза“.

„В системата на образованието очакваме отговор за желанието на родителите за тестването на учениците. Основната ни цел е да осигурим безопасна среда на присъствен учебен процес в училищата“, заяви пък Ангелов.

Членът на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев информира, че в момента у нас няма доказани случаи на грип А и на грип Б, тъй като противоепидемичните мерки дават резултат и основно се разпространява COVID-19. Засега в България няма доказани случаи и на новите варианти на коронавируса – латиноамериканския и южноафриканския.

На сбирката присъства и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.  Той заяви, че след разрешение на Министерството на финансите допълнителни 50 млн. лв. са преведени към НАП, за да продължи разплащането към административно затворените сектори. „Заедно с бизнеса се договорихме, че мярката ще продължи и през февруари. В петък е изпратено първото запитване към ЕК по повод нотификацията и продължаването на мярката през февруари“, уточни Лъчезар Борисов.

 

ВАКСИНАЦИЯ

42.5% от работещите в системата на образованието биха се ваксинирали. Това съобщиха от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, базирайки на национално проучване, което са направили наскоро. „В много градове този процес започна и върви, макар и бавно, в стройна организация. Все още има работещи в образователните институции, които се колебаят, а около 15% категорично заявяват, че засега няма да се ваксинират. Причините за това са разнородни, но те не би трябвало да създават национална трагедия“, казват оттам.

Данните на МОН пък, поне доскоро, показваха доста по-малък процент – около 24-25% желаещи да се ваксинират учители. По повод националното проучване, което смята да прави министерството, за причините, поради които педагозите не искат да се имунизират, от профсъюза заявяват, че то едва ли ще установи нещо, което да поражда стратегия. „В момента образователната система е спокойна и задаването на много въпроси би я разлюляло“, казват от синдиката.

Имунизацията срещу коронавирусната инфекция във военните формирования от Българската армия започна днес, 8 февруари, от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, съобщава в същото време Министерство на отбраната. Първите ваксинирани военнослужещи са от военния контингент, който се подготвя за участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“. Общо 85% са военнослужещите от контингента, които са пожелали да им бъде поставена ваксина. Във ваксинирането участваха 4 медицински екипа – медиците от бригадата, 2 екипа от Военната болница в Пловдив и един от Военномедицинска академия в София.
Военнослужещите и цивилните служители от сектор „Отбрана” попадат във Фаза 3 на Националния ваксинационен план като служители в сектори с жизнено важни функции за поддържане на обществото.
Ваксини за всички желаещи хора от сектора ще бъдат осигурени от Военномедицинска академия, където вече са събрани прогнозни списъци на заявилите да се ваксинират. Предвижда се периодично актуализиране на списъците, тъй като се очаква динамика в броя на желаещите. Предварителните разчети са съобразени със зоните на отговорност на многопрофилните болници към Военномедицинска академия в страната. С приоритет ваксини ще бъдат поставени на военнослужещите, които ще участват в мисии и операции извън страната.

 

ДАННИТЕ ОТ СУТРИНТА

182 нови заразени с коронавирус отчита официалната статистика към 00:00 часа на 8 февруари. С тях потвърдените активни случаи в момента стават 21 152. Новите заразени са установени с 2663 теста, което означава, че положителните проби са 6,83%. Най-много от новите случаи са в столицата – 80. Следват областите Благоевград с 27 и Кюстендил – 14. В Габрово, Добрич, Кърджали, Монтана, Стара Загора и Търговище за последното денонощие няма потвърдени случаи на коронавирус.

Като излекувани са преброени 60 души, т.е. отново новозаразените са повече от излекуваните. Общо потвърдените случаи в страната са 223 734, а излекуваните – 193 251.

20 души са починали, показват още данните. С тях общият брой на починалите от коронавирус от началото на пандемията става 9331. Сред новите починали има мъж на 31 г., за когото няма информация за придружаващи заболявания.

В болница се лекуват 3126 заразени, като 278 пациенти са в интензивните отделения.

Коронавирусът е потвърден при 9667 медицински служители. новите случаи са 7 – един лекар, три медицински сестри и трима души друг медицински персонал.

Според статистиката в България вече са поставени 57 038 дози ваксина срещу COVID-19. За последното денонощие поставените дози са 22.

 

КОМЕНТАРИ И ДЕЙСТВИЯ

„Вирусът не е изчезнал, той е тук. Все повече има и от британския вариант“, каза пред БНТ директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. По думите му, ако ръстът от десетина процента се запази, няма да е фатално. Но ако има експоненциално увеличение, това ще доведе до връщане на някои мерки. Балтов не коментира кои биха могли да са те. Но подчерта, че е било изключително важно учениците да се върнат на училище. Колкото до отварянето на моловете и фитнесите, Балтов посочи, че има препоръки как да работят.  „Силно се надявахме, че хората ще се слушат в това, което препоръчваме. Виждаме, че не изпълняват. И това ще доведе неминуемо до рестрикции“, каза той. И повтори апела и ваксинирани, и преболедували да продължават да носят маски.

Балтов разказа, че в „Пирогов“ вече има колективен имунитет – 72-73% преболедували и ваксинирани. „И рязко намаляха случаите на колеги, които се заразяват в среда“, каза шефът на болницата.

И прогнозира още, че „в следващите 2 месеца ще засилим много темпа на ваксиниране“. Допусна и че ще се промени начинът, по който ще се действа с втората доза. (Сега властите обясняват, че ваксинирането в България се бави, тъй като за всеки ваксиниран се заделя и втората доза, за да се гарантира поставянето ѝ, дори да има неуредици с доставките.) Причината е, че преди дни „АстраЗенека“ са публикували данни, че най-добрият имунен отговор е, ако между двете дози на ваксината минат 60 дни.

По думите на Балтов личните лекари могат да почнат и от утре да поставят ваксината на „АстраЗенека“, тъй като тя е много лесна за съхранение и логистика. Но това зависи от щаба.

Александровска болница стартира от днес, 8 февруари, безплатни прегледи и консултации за пациенти, които вече са прекарали инфекцията – със симптоми или безсимптомно, независимо от наличието на потвърдителен тест за наличие на инфекция.

Екип от специалисти по пулмология, кардиология, нефрология, неврология и психиатрия ще преглежда и консултира всеки пациент, записал час за безплатна консултация на тел. 02/9230467. При необходимост на пациентите ще бъдат извършени по-задълбочени изследвания и ще бъде назначена подходяща терапия за лечение на дълготрайните и широкоспектърни постковид състояния.

Колаборацията между УМБАЛ „Александровска“ и Националния комплекс „Специализирани болници за рехабилитация“ позволява пациенти, преминали през болницата да продължат възстановяването си в някои от санаториумите на СБР НК, съобщава болницата. Може да се ползват санаториумите в Баните,
Банкя, Баня, Велинград, Вършец, Кюстендил, Момин проход, Наречен, Овча купел, Павел баня, Сандански, Хисаря, Поморие. По време на престоя си в санаториумите част пациентите ще бъдат проследявани и консултирани при нужда от лекарите на Александровска болница онлайн и посредством възможностите на телемедицината.

 

РЕГИОНАЛНИ ПРОБЛЕМИ

Кюстендил се оказа изключение от общата статистика – там има не плавен, е осезаем ръст на болните. За десетина дни те са се увечили от 12 на 73. Ангелов пристигна по обед в града по този повод. Министърът съобщи, че засега капацитетът на болницата е достатъчен, а при нужда може да се разкрие отделение в нова сграда. Засега нови мерки специално за Кюстендил не се налагат. Интересното е, че специалистите не могат да установят причината за увеличението на заразата. Хипотезата е, че вирусът се разпространява сред фамилиите в битова среда. Към момента няма данни за струпвания на хора, заразените са били изолирани.

Ангелов съобщи, че няма друго населено място, в което положението да е напрегнато. Притеснения обаче има и в Пазарджик.  „Ситуацията се усложнява. Ние сме на трета позиция след големите градове“, заяви пред БНР директорът на местната болница Красимир Темнилов.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement