Connect with us

България

Фандъкова освободи най-добрия си зам.-кмет

Публикувана

на

Зам.-кметът по култура, образование и спорт на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов е освободен от длъжност със заповед на кмета Йорданка Фандъкова, съобщиха от „Московска“ 33. До назначаването на нов зам.-кмет, управлението на направление “Култура, образование, спорт и младежки дейности” временно ще бъде изпълнявано от зам.-кмета по социални дейности г-жа Албена Атанасова, се казва още в съобщението. Кметът Йорданка Фандъкова първо не посочи мотиви, но после обясни, че Чобанов си тръгва заради забавени проекти за реконструкция на баните в „Овча купел“ и „Горна баня“.

Непосредствено преди новината за освождаването на Чобанов стана ясно, че Столична община внезапно спира обществената поръчка на стойност 3,55 млн. лв. за избор на фирма, която да реставрира минералната баня „Овча купел“, съобщи „Дневник“. Офертите на кандидатите трябваше да се отворят на 14 април, но представителят на общината – зам.-кметът по културата Тодор Чобанов, е подписал предния ден решение за отлагането на конкурса. В мотивите се посочва, че според договора за финансиране на проекта за реконструкция по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ парите са отпуснати само за строителните дейности, но не и за изготвянето на проекта. Ако мотивите, с които Чобанов спира поръчката са достоверни, излиза, че е освободен от поста, защото не е позволил нарушение на закона. Кметът Фандъкова не коментира нищо по същество, като само обясни, че поръчката се е забавила и сега трябва да се обявява наново, като Чобанов бил забавил и други реконструкции като тази на банята в „Горна баня“.

Зад внезапния развой на процедурата може да стои изпратено месец по-рано отворено писмо от гражданското сдружение „Термално-Нормално“ до кмета Йорданка Фандъкова, в което се посочва, че реставрацията ще се извърши по проект, който не е избран чрез конкурс и не е минал обществено обсъждане. А от заданието на обществената поръчка става ясно, че който и да я спечели, е бил задължен да изпълни готовия проект на арх. Константин Пеев, ръководител на „Екса арт“. За това той е трябвало да получи от изпълнителя на ремонта 296 800 лева без ДДС.

Реставрацията на банята в „Овча купел“ трябва да стане чрез проекта „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“, за който са предвидени пари по програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.  Преди около 3 г. ръководителят на „Наследство БГ“ и бивш ректор на СУ „Климент Охридски“ проф. Иван Илчев съобщи, че организацията е одобрена за финансиране в размер на 29.8 млн. лв., с които в банята в „Овча купел“, в бившия ресторант „Яйцето“ в Ректората и в още една сграда на СУ ще бъде създаден Център за изследване на лечебните свойства на минералните води.

Срещу намеренията за изграждане на научен център в „Горна баня“ се обявиха обществени сдружения и граждани, които от години призовават баните в София да се възстановяват за основното си предназначение. В отговор от Столична община заявиха, че паралелно с Центъра за изследване на лечебните свойства на водата в „Горна баня“ ще бъде изграден и СПА център.

„Всичко е наредено така, че да се усвоят парите по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. В нея има процедура „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения“. Така обаче ще се стигне до положението хората да нямат достъп до минералната вода следващите 15 години и тази сграда ще стане един полуцентър, който има право на до 20% доходи от търговска дейност. Реално стотина души ще ходят дневно там, за да се извършват експерименти с минерална вода с тях“, прогнозира арх. Иванова.

vlastta.bg

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

май 2021
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement