Connect with us

България

ЕС разби мита, че сме най-корумпираната държава

Публикувана

на

БЪЛГАРИЯ НЕ Е НАЙ КОРУМПИРАНАТА СТРАНА
Излезе изследването на ЕК за корупцията в ЕС. Много добра новина – България не излиза най-корумпираната страна в ЕС.
Това е много по-сериозно изследване, отколкото онези на Transparency International (TI), които са общо взето поръчкова  и подвеждаща агенция. Работата е в това, че корупцията е много комплексен феномен и няма как да бъда оценяван на едро – корумпирана ли е една страна или не. Това изследване, което се прави за трети път е много по-детайлно и навлиза в по-дълбоки гънки на феномена в ЕС. Надяваме се медиите да го разнищят, анализират и обсъждат страница по страница.
Все пак няколко общи впечатления:
– България в никакъв случай не е най-корумпираната страна в ЕС. Намира се в добрата част на долната една трета, където са повечето ЦИЕ и южни страни.
– Почти в никоя сфера България не е на последно място. В някои е по-добре от средното европейско равнище.
– За най-корумпирани хората смятат полицията, на второ място здравната система и на трето чиновниците, които се занимават с държавми поръчки.
– Независимо от това, в случаи на корупция българинът първо би се обърнал към полицията и на второ място към медиите. Но не към съд, прокуратура или специализирани институции.
– България е най-зле в институциите, които се борят с корупцията и прокуратурата.
Частният бизнес, банките и финансовият сектор се смятат за най-некорумпирани, при това значително под средните европейски равнища.
– Забавен факт – по времето на Мая Манолова една от малкото институции, в които доверието е спаднало е омбудсмана. (Не можах да се въздържа да не го спомена.)
– Хората знаят много малко за политическите партии, те сякаш не действат. Може би за това те не се оценяват като корумпирани.
– Съществува страх и недоверие в институциите. Тази нагласа може да обясни някои резултати, но не всички.
Добре ли е всичко? В никакъв случай. На основата на това проучване може да да заключим, че имаме доста ограничена представа за корупцията, тя трябва да се анализира много по-сериозно, че институциите, които трябва да се борят с корупцията не работят, но пък нагласите и практиките в страната не допускат тотално развихряне на корупционни практики.
Има много други неща. Нещо много забавно е да се проследят показателите на Унгария. Удивително.
Както и да е, много за четене, много за мислене и спорене. Заслужава си времето.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement