Connect with us

Водещи новини

ДПС и ИТН се разбързаха за избора на управител на БНБ

Публикувана

на

Следващата седмица се очаква да станат известни имената на номинираните кандидати за управител на БНБ, съобщава БНР. Мандатът на гуверньора Димитър Радев изтече на 15 юли, но до избора на нов управител той изпълнява функциите.

За изтичащите мандати още в 45-то НС сигнализираха от ИТН. Те като като първа политическа сила логично имат номинации за всички важни постове в държавата.

Най-спряганото име в кулоарите на парламента за нов гуверньор да е на Любомир Каримански – към момента шеф на бюджетната комисия в парламента, дори от ИТН да не потвърждават или отричат името.

ГЕРБ – СДС също имали своя кандидатура, но все още се въздържат да назоват името. От коалицията обаче със сигурност ще настояват да се удължи срокът за номинации, който в ресорната комисия бе приет за 3 дни. Това е теза, която среща подкрепа и сред други парламентарни сили.

Още при обсъждането на темата в ресорната комисия, депутатът от „БСП за България“ Георги Кадиев декларира, че коалицията не е съгласна за смяна на гуверньора на всяка цена в кратки срокове. Отново неофициално от ДПС имат критики към работата на Димитър Радев и затова са убедени, че трябва по-скоро да бъде сменен. Засега официално или не от БСП и ДПС не са заявили следващи действия.

Очаква се следващата седмица да бъдат приети правилата за избор на гуверньор и в пленарната зала, след което ще започне да тече приетият от Народното събрание срок за номинации.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement