Connect with us

България

Чувствителен кмет съди съгражданин, нарекъл го „смешник“ във „Фейсбук“

Публикувана

на

Десет хиляди лева обезщетение иска кметът на Стара Загора Живко Тодоров (ГЕРБ) от свой съгражданин, нарекъл го във „Фейсбук“ „смешник“, съобщава БНР. Това се разбра на първото заседание по делото на Тодоров срещу 26-годишния Иван Киров.

Причина за тъжбата на Тодоров са два коментара на подсъдимия под публикация във „Фейсбук“ в „Група за истината за Стара Загора“ от 15 август миналата година. В единия Киров е написал „Щото тоя смешник дори не е в града…“, а във втория – „Крадоха, копаха, ср.ха и си тръгнаха после пак го изберете“.

Коментарите кметът приел като обидни и клеветнически твърдения, които довели до промяна физическия му и психически статус, а мислите му били „обсебени от анализ на верността на написаното вместо към позитивното решаване на проблемите на Общината ни“.

„Използването на жаргона „смешник“ цели охарактеризирането ми като лек, комичен човек, когото не можеш да приемеш сериозно. Напротив на това – множеството от хората ме приемат като сериозен и отговорен, отдаден на работата си и проблемите на града и общината човек. Сам за себе си имам същата оценка. Изразът е лесно запомнящ се и поради това – труден за пренебрегване, като изисква продължителен период за възстановяване на пълноценното усещане за ненакърнени чест и собствено достойнство, както и изчистване от мисленето на читателите на съмненията относно вида който му представя“, пише в тъжбата си кметът.

Пред съда адвокатът на кмета Светослав Миневски заяви, че клиентът му е склонен на извънсъдебно споразумение. Адвокатът на подсъдимия Иван Киров – Станимир Ченалов, обаче отказа споразумение.

„Не смятаме, че е необходимо постигането на такова, тъй като самата дума „смешник“, проверете в официалното издание на Българския тълковен речник, не е обидна дума. Това, че някой я възприема като такава, е негово мнение“, каза той.

Следващото заседание по дело е на 4 април. Общо четири са образуваните към момента в Районен съд дела по тъжби за обида и клевета на Живко Тодоров. Всички те са за коментари във „Фейсбук“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни