Страната с най-много потвърдени случаи на COVID-19 по света вече има повече потвърдени случаи от Италия и Испания, взети заедно – над 216 хил. души са заболелите.

След достигнатите шокиращи 919 жертви за ден в Италия Съединените щати също се готвят да достигнат подобни стойности. За 24 часа са починали 884 души според данни на американските власти и университета „Джонс Хопкинс“, който събира информацията за потвърдени случаи по света, а починалите са общо 5138. Вицепрезидентът Майк Пенс предупреди, че заразата се развива като в двете южноевропейски държави, където вече има над 20 хил. починали от коронавируа.

„Вашингтон пост“ пише, че запасите на федералното правителство от защитно облекло и медицински продукти са почти изчерпани и ситуацията поставя федералната власт и отделните щати в условията на конкуренция за тези изделия.

Световната здравна организация очаква потвърдените случаи по света да достигнат милион близките дни, макар да е възможно това да стане и по-скоро.

Бебе на 6 седмици почина от коронавируса в щата Кънектикът, ставайки една от младите известни жертви на Ковид-19 в света, предаде Франс прес.

„Тестовете потвърдиха, че бебето е било заразено с Ковид-19. Това е сърцераздирателно. Смятаме, че това е една от най-младите жертви на Ковид-19 в света“, заяви губернаторът на щата Нед Ламонт.

В събота властите на щата Илинойс бяха съобщили за смъртта на 9-месечно бебе в Чикаго, което тогава беше най-младата известна жертва на коронавируса в САЩ.

Световната здравна организация обяви (СЗО), че е притеснена за „бързата ескалация“ на разпространението на пандемията от новия коронавирус, съобщи АФП.

„Броят на смъртните случаи се е удвоил през последната седмица. В следващите няколко дни ще достигнем 1 милион потвърдени случаи и 50 000 починали“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Ръководителят на Световната здравна организация изрази дълбока загриженост за „бързата ескалация и глобалното разпространение“ на инфекции Covid-19, който вече достигна до 205 държави.

„През последните 5 седмици се наблюдава почти експоненциален растеж на броя на новите случаи, а броят на смъртните случаи се е удвоил през изминалата седмица“, каза на виртуална пресконференция от Женева Тедрос Аданом Гебрейесус.

vlastta.bg