Connect with us

България

България затяга граничните мерки за идващи от Великобритания, Испания и Кипър

Публикувана

на

България затяга граничните мерки срещу COVID-19 заради рязкото нарастване на случаите в редица европейски държави. В червената зона се включват три нови европейски страни – Кипър, Великобритания и Испания, както и Кувейт и Фиджи. Ограничението влиза в сила от 19 юли, понеделник и ще важи до края на юли, предвижда заповед на здравния министър, издадена днес.

Влизането в червената зона означава, че България не допуска посещения от тези страни, освен ако не става дума за български граждани и лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членове на техните семейства. Допускат се и обичайните изключения за сезонни работници, медицински лица, официални лица и пр.

Идващите от Великобритания, Испания и Кипър българи трябва да представят отрицателен PCR тест, удостоверен чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС или аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС. Сега в действащите мерки изрично е посочено, че се искат едновременно COVID-сертификат за ваксинация/преболедуване и PCR тест. Остава и обичайната възможност да се приеме предписание за 10-дневна карантина, която да се отмени с направен до 24 часа след пристигането PCR тест. Тук трябва да се обърне внимание, че при държавите в червена зона няма вариант карантината да се отмени с антигенен тест.

В червената зона от понеделник има 41 държави, сред които Индия, Бразилия, Аржентина, Танзания, Тунис и пр.

Прави впечатление, че Русия отново остава извън червената зона. Пристигащите от Русия и Португалия са отделна категория и се допускат у нас при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен на него документ, показващи отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната PCR изследване, считано от датата на пробонабиране, вписана в документа. Тестът се изисква от всички, независимо дали са ваксинирани. Българските граждани могат да заменят този тест с 10-дневна карантина, която се отменя с проведен до 24 часа от влизането в страната PCR тест. Тук също карантината не може да се отмени с антигенен тест.

В зелената зона от понеделник са 21 държави в ЕС – Австрия, Германия, Естония, Исландия, Литва, Малта, Полша, Словакия, Унгария, Финландия, Хърватия, Дания, Италия, Словения, Франция, Норвегия, Сан Марино, Монако, Ватикан, Швейцария и Чехия. Пътуващите от тези държави имат най-голям избор на документи, с които могат да бъдат допуснати у нас – завършена ваксинация, преболедуване на COVID-19, негативен тест. Човек може да влезе и без нито един от тези сертификати, но да се подложи на 10-дневна карантина. Тя може да бъде отменена, ако до 24 часа след влизането се представи отрицателен PCR или антигенен тест.

Всички останали държави, включително САЩ, Нидерландия и др. са в оранжевата зона. В нея важат същите правила като за зелена зона, но при не по-малко от 5 на сто от влизащите лица на границата се провежда изследване за COVID-19 с бърз антигенен тест.

ЗА ДЕЦА

Освен ново райониране на държавите, влиза в сила и леко затягане на правилата за децата до 12-годишна възраст. Сега всички те са освободени от документи за COVID-19, независимо откъде идват. Занапред тази свобода ще важи само за зелена и оранжева зона.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement