Connect with us

COVID-19

Без запори и наказателни лихви, уловка с отпуските на работниците

Публикувана

на

Без запори върху заплати и пенсии докато продължава извънредното положение заради коронавируса. Това решиха депутатите като приеха окончателно текстове от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, въведено с решение на НС на 13 март.

Изключение се прави за задължения за издръжка, за вреди от увреждане и за вземания за заплати.

Освен това през този период няма да бъдат налагани и наказателни лихви за забавяне на вноските по кредити.

Спират и всички публично продани и въводи във владение, обявени от държавните и частните съдебни изпълнители. След отмяната на извънредното положение те ще бъдат насрочени отново, като няма да се дължат нови такси и налози.

Депутатите решиха още, че работодателите могат да възлагат на служители си надомна работа или такава от разстояние без тяхно съгласие.

Освен това работодателите имат правото да пускат служителите си в отпуск, като отново могат да го направят без съгласието на наетите. Според закона става въпрос за до половината годишен отпуск.

За този текст обаче синдикалистите предупреждават:

При неплатения има опасност от ефект на доминото

Работодателят едностранно да пусне в неплатен отпуск работници и служители в период на извънредно положение е опасно. С предложения проект на закон за мерките по време на извънредното положение, в Кодекса на труда се урежда ново основание за ползване на отпуск. При хипотезата на неплатен отпуск служителите се лишават от всякакъв доход.

Синдикатът предлага работниците и служителите да ползват платен годишен отпуск, ако имат неизползвани дни.

В крайна сметка  се прие, ако предприятието попадне в списъка на Министерския съвет, тогава ще може да се възползва от фонд „Безработица“ на Държавното обществено осигуряване. Ако не е в този списък, тогава на работника му остава хипотезата да ползва платения си годишен отпуск, ако пожелае, неплатен годишен отпуск, или работодателят да организира производството по начин, който да съответства на противоепидемичните мерки

vlastta.bg

 

 

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2020
ПВСЧПСН
« мар.  
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement