Connect with us

Свят

Без сделка за Брекзит: Барние напомни, че няма и преходен период

Публикувана

на

Великобритания не може да разчита на преходен период за изграждане на новите отношения с ЕС след Брекзит, ако парламентът не одобри постигнатото дотук споразумение с останалите 27 държави. Това напомни тази вечер Мишел Барние, главният преговарящ през последвите две години с представителите на Лондон. „Като слушам дебата тази вечер в Камарата на общините, оставам с впечатление, че там хранят погрешни илюзии, че Обединеното кралство може да извлече полза от преходния период при отсъствие на Споразумение за напускане“, написа той в профила си в „Туитър“.

„Искам да разберете пределно ясно – единствената правна основа за преход е Споразумението. Без него няма преходен период.“Напомнянето му дойде в момент, когато изглежда почти сигурно, че тази вечер парламентът отново ще отхвърли предложеният от премиера Тереза Мей план за начина, по който Великобритания трябва да си тръгне на 29 март.

В същото време Катя Адлър, кореспондент на Би Би Си по европейските въпроси, съобщи, че според дипломат от ЕС „просто изчерпахме идеите си“ какво би могло да се направи при тази ситуация.

Днес сутринта разговори в последната минута британският премиер Тереза Мей, главният преговарящ на ЕС Мишел Барние и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер постигнаха сделка за излизане от застоя около Брекзит. Бяха договорени два документа, посочва Би Би Си. Британският първи министър Дейвид Лидингтън, който се явява заместник на Мей, каза пред парламента, че документите ще „подсилят и подобрят“ споразумението за излизането от ЕС и политическата декларация за бъдещите отношения. Първият документ е „правно обвързващ инструмент“ към споразумението за напускане. По думите на Мей той може да се използва за задействането чрез независим арбитраж на механизъм за решаване на спорове срещу ЕС, ако съюзът се опита да задържи Великобритания обвързана с „предпазния механизъм“ за ирландската граница за неограничено време. ЕС посочва, че предпазният механизъм, който на практика се равнява на митнически съюз, ще се прилага временно.

Вторият документ представлява „съвместно изявление“, което ще бъде добавено към политическата декларация за бъдещите отношения на ЕС и Великобритания. С него двете страни поемат ангажимент да заменят предпазния механизъм с алтернатива до декември 2020 г. Според „Гардиън“ става въпрос за развиването на нови технологии на границата, които да са готови дотогава. Правителството ще внесе и още един документ, известен като „едностранна декларация“. Той представя позицията на Великобритания, че нищо не може да й попречи да напусне предпазния механизъм, ако преговорите за бъдещите отношения с ЕС се провалят и няма перспектива за споразумение. „Гардиън“ коментира, че ключът е в думата „едностранно“ и ЕС на практика не е обвързан от тази декларация.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни