Connect with us

България

Скандал в НС между депутати от „Атака“ и военния министър

Публикувана

на

Напрежение в кулоарите на парламента възникна между депутати от „Атака“ и вицепремиера Красимир Каракачанов. То се случи след изслушването на Каракачанов в пленарна зала по искане на „Атака“ за имотите с отпаднала необходимост на Министерство на отбраната.

Каквото и да кажеш на тези лица от “Атака“, те си вървят като грамофонна плоча. Неслучайно казах, че подражават на своите кумири Гьобелс и Сталин и въртят една и съща лъжа. Извинявайте, но дадох справка. По мое време в Министерството на отбраната са продавани не най-малко имоти – много пъти по-малко отколкото през годините при други министри и казах защо. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в парламента.

За военните имоти:

Няма масово продаване на имоти, собственост на Министерство на отбраната, твърденията на депутатите от „Атака“ са лъжа. Така отговори вицепремиерът Красимир Каракачанов на обвиненията от страна на довчерашните коалиционни партньори, които инициираха изслушването му в парламента. Според тях има „фрапантни примери“ за продажба на имоти на цени, далеч под реалната им стойност, и продадени цели „острови и полуострови“.

Вицепремиерът посочи, че информацията за всички сделки се публикува в сайта на Министерството на отбраната в съответните срокове, с всички данни – дали е в регулация или не, като същевременно данните се публикуват и в два национални всекидневника.

„Ще ви дам една справка, понеже твърдите за много имоти, апетитни имоти. Споменавате острови, полуострови, архипелази, централни апетитни имоти. Бъркате се вероятно с полуостров Крим или Чукотка“, коментира Каракачанов.

За 2001-2008 г. са продадени общо 392 имота, за периода 2009 г. до настоящия момент са продадени 196 имота, съобщи военният министър. Той посочи, че през 2017 г. са продадени 10 имота, от които една част са наследени като процедура от служебния и от предишния министър, за 2018 г. с негова заповед са открити 10 процедури, но са продадени само два имота, а през 2019 г. са продадени четири имота. „Общо за тези близо 3 години, откакто аз съм министър, са продадени 16 имота“, уточни Каракачанов.

„Сравнителният анализ показва ясно, че по времето, когато аз съм бил министър, няма свръх продажба на имоти. Напротив, по мое време са продавани най-малко имоти за всяка година поотделно, а и общо като мандат до момента“, коментира Каракачанов. „Първото ви обвинение, което тиражирате в медиите, не отговаря на истина, колегите ми подсказват, че всъщност е лъжа – няма масово продаване на имоти с отпаднала необходимост“, заяви той.

Министърът обясни, че продажбата на имоти с отпаднала необходимост се извършва по реда на Закона за държавната собственост. Извършва се промяна на първоначалния статут от публична в частна държавна собственост след решение на Министерския съвет. Каракачанов посочи, че имотите се продават с наддаване. Контрол има – вътрешно- и външноведомствен.

Министър Каракачанов лансира и идеята имотите на министерството да не се продават, а върху тях да се строят жилища за военнослужещите. В страната имало около 3500 души, които нямали жилища, а министерството плащало част от наемите им. Като пример той даде имот в столичния квартал „Обеля“, където, според него, може да се построят жилища и така ще се подобри социалният статус на военнослужещите.

Вицепремиерът Каракачанов посочи още, че някои от въпросните имоти с отпаднала необходимост не могат да се ползват, а за охраната им годишно се харчат милиони. Затова, според него, върху тях трябва да се строят жилища за военните или да се продадат, за да постъпят приходи в бюджета на министерството. В същото време обаче за някои от имотите не се явявал нито един кандидат на търговете.

За бежанците:

,,Няма напрежение на границата. За най-важното, е че Турция не допуска нелегалните мигранти да вървят към България. И тук смятам, че политиката на премиера е правилна. Преди да пратиш силата, трябва да използваш дипломация. Ако ние можем с дипломация да спрем потока към България – добре. Ако не можем, ще използваме сила. Тук аз съм категоричен – и полицията, и армията. Ще бъде ползвана цялата сила, позволена от закона. Все пак нелегалното преминаване на границата е престъпление по българския закон. Не може да искаш да нахлуеш в чужда държава, да режеш граничното съоръжение, да хвърляш камъни и димки по полицаите, да нападаш и това да остане безнаказано. На този етап “Гранична полиция“ и МВР си вършат работата перфектно“, заяви военният министър по темата с бежанската криза.

,,Иначе армията е в готовност. Буквално в рамките между четири и шест часа на границата могат да пристигнат 400 човека – сухопътни войски, специални сили и Военна полиция със 140 броя техника. В рамките от 12 до 16 часа още хиляда човека. И ако се наложи, може да мобилизираме до 2600 души на границата. Естествено, че няма да стреляме с картечница. Ще използваме водни струи, газови гранати, шокови гранати – това, което използват и гърците. Не може някой да си мисли, че ще нахлуе в България безнаказано. Докато аз съм министър, ще разсъждавам така. Сега всички казват, че тези хора не са бежанци, а мигранти“, разясни още военният министър.

vlastta.bg

 

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни