Connect with us

България

Тодор Тагарев: Ще оказваме помощ, докато Русия не загуби войната…

Публикувана

на

Новият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев обвини служебното правителство, че не е изпълнявало решението на Нардното събрание от 9 декември за оказване на военно-техническа помощ на Украйна, а е изпълнявало указания на президента Румен Радев.

„Решението от 9 декември: първа точка е изпълнена; седма точка – за опресняване на боеприпасите, е изпълнена в някаква степен. Не е изпълнена 6-а точка – Министерският съвет да продължи да предприема всички действия за оказване на последваща военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, съобразно заявената от нея необходимост и българските възможности – заяви Тагарев пред bTV. – Имаше по този повод имаше многократни изявления на държавния глава и министерството на отбраната действаше според тези изявления, а не според решенията на Народното събрание“.

Поддържането на МиГ-вете ни струва десетки милиони. Има търг в момента и има две оферти за предоставяне на двигатели. Ще извадим от въоръжение тези самолети след много малък брой години и те няма да са нужни на никого. Други страни си дадоха старото въоръжение и получиха друго, или много сериозни компенсации. Ние пропуснахме тази възможност, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

По думите му няма информация българските МиГ-ове да са търсени. „Полша и Словакия предоставиха техните самолети преди няколко месеца. Беше създадена тази авиационна коалиция от страни съюзници, които се обединиха около предоставянето на F-16. Украйна не проявява интерес към нашите МиГ-ове“, допълни Тагарев.

Той подчерта, че това по никакъв начин няма да забави модернизацията и въоръжаването на армията.

Ние сме враг за Русия, част сме от НАТО, имаме най-големите гаранции за сигурност и отбрана, добави той.

Тагарев подчерта, че страната ни има такава възможност. „Продължаваме да изпълняваме решението на Народното събрание, анализирайки изискванията на Украйна и на нашите възможности. Те са не само материална помощ, но и помощ в подготовка на украински военнослужещи, която ще се осъществява или на наша територия, или на територията на страна съюзник. Не става дума за въпрос за изпращане на наши военни в Украйна“, каза Тагарев.

„Това, което смятам да направя е да се запозная с наследството е като изтегля някои документи, които вече са вкарани в Народното събрание. Например инвестиционната програма по две причини – едната е, че трябва да се запозная много задълбочено с тази с включените в нея проекти, втората причина е, че изненадващо малко и двете приложения в тази програма бяха засекретени. Това са проектите, които Министерството на отбраната възнамерява да осъществи до 2032 г., а стойността им е за милиарди“, заяви той.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни