Connect with us

България

„Зелен билет“ за градския транспорт в София

Публикувана

на

„Зелен билет“ за пътуване с градския транспорт е в сила във вторник в София. Причината е поредният ден със сериозно превишение на нормата на фини прахови частици (ФПЧ) в София.

Цената на билета е 1 лв. и с него може да се пътува през целия ден по всички линии. Целта с въвеждането му е Столична община да стимулира повече хора да оставят личните си автомобили и да ползват обществен транспорт.

И днес в сайта на Столична община има предупреждение, че се очаква двойно превишение на допустимата стойност на ФПЧ за района на „Дружба“. През последните дни превишение на стойностите има на много места в столицата, а според неофициалните станции за измерване на вредните вещества превишението е дори по-голямо – до над 8 пъти.

„Зелен билет“ може да бъде закупен от пунктовете за продажба на билети и карти на ЦГМ, от касите на Метрополитен, от водачите на превозните средства, както и чрез мобилното приложение http://sofia.mpass.bg.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че за да се улесни използването на градския транспорт, се разкриват временни буферни паркинги в десните пътни ленти на 6 основни булеварда, в близост до спирки на градския транспорт.

Става дума за булевард „Александър Малинов“ при метростанция „А. Т. Балан“ и „Бизнес парк София, бул. „България“ между „Т. Каблешков“ и „Гоце Делчев“, при метростанция „Дружба“ на бул. „Цветан Лазаров“ и бул. „Кръстьо Пастухов“, бул. „Ботевградско шосе“ при спирката на трамвай №22, на бул.“ Царица Йоана“ при метростанция „Люлин“, на бул. „Панчо Владигеров“ при метростанция „Сливница“ и „Западен парк“.

Друга мярка на Общината са проверките на пунктове за вторични суровини, автокъщи и строителни обекти за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, както и проверки за горене на отпадъци на открито в кварталите с най-много сигнали. Проверките се извършват от Столичния инспекторат.

Тази нощ общински екипи и полиция са проверили и квартал „Факултета“ и района на бившите Виетнамски общежития. С термокамера е търсено дали се горят отпадъци в закрити пространства. Нарушители не са били открити, а работата на служителите е била затруднената от мъглата над София, съобщава bTV.

Проверки ще има и днес като са предвидени и санкции – глобата за горене на непозволени материали започва от 300 лв.

OЩЕ ПО ТЕМАТА: ГЕНОЦИД: СОФИЯ И ОЩЕ ЧЕТИРИ ГРАДА В ПЛЕН НА МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ

В същото време по препоръка на пулмолозите от Столична община призовават хората с хронични респираторни и сърдечно-съдови заболявания да избягват продължителен престой навън, а в училища и детски градини да не се провеждат занятия на открито.

Препоръчва се и да се носи плътен шал при излизане навън, както и шофьорите на МПС „да не оставят автомобилите си с включен двигател, когато не са в движение“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни