Connect with us

България

Геноцид: София и още четири града в плен на мръсния въздух

Публикувана

на

Дишаме опасно мръсен въздух днес – в столицата и още четири български града – Пловдив, Русе, Велико Търново и Шумен. Това показват индексът на Европейската комисия за качество на въздуха и измервателните сензори на независими сайтове. И утре прогнозата за София е за фини прахови частици над нормата.

Между 3 и 15 пъти над нормата е днешното превишение на фини прахови частици във въздуха. Най-замърсен е въздухът в столичните квартали „Западен парк“ и „Овча купел“. Причината – инверсия, заради която праховите частици остават ниско в котловината на града и така се утаяват във въздуха, който дишаме.

Част от призивите на общината са хората, които се отопляват на твърдо гориво, да преминат към алтернативно, да се използва градския транспорт, а ако сте с кола, тя да не е със стандарт под Евро 5. Проверяват се и автосервизи, за да се установи нерегламентирано изгаряне на неразрешени горива.

„Зелен билет“ се пуска, когато има превишение на концентрациите на фини прахови частици над 200 микрограма на кубичен метър в поне две от шестте градски станции за измерване в два последователни дни.

От Столичната община са категорични, че качеството на въздуха зависи от всеки един от нас. Така че, ако имате възможност, спазвайте препоръките да не се отоплявате на твърдо гориво и да използвате градския транспорт вместо личния си автомобил.

Утре също се очаква опасно мръсен въздух с повишени нива на фини прахови частици, затова е препоръчително да излизате навън с маска.

Геноцид върху софиянци – така на facebook страницата си организацията Спаси София определи убийствено опасния въздух, надвиснал над града.

„Вчера концентрацията на ФПЧ 10 в някои квартали беше до над 25 пъти над пределно допустимата граница. Тази сутрин концентрациите вече са около 900 μg/m3 – около 20 пъти над границата. Излагането на подобни нива на канцерогенно замърсяване значително увеличава риска от рак, респираторни и сърдечно-съдови заболявания, преждевременно раждане, дефекти при раждането, преждевременна смърт и др. Само днес в България, като резултат на замърсяването ще умрат 40 човека, а София остава най-замърсената столица в ЕС.“

Ситуацията изисква спешни, категорични и непопулярни мерки, пишат още от Спаси София в призив към столичния кмет Йорданка Фандъкова:

– Пълна забрана, постоянен контрол и тежки наказания за всички, които горят пластмаса, дрехи, гуми, масла, кабели…

– Започнете процеса по пълната забрана на отопление с твърдо гориво. Дайте алтернативи: например разширете топлофикационната мрежа и спрете течовете в дружеството!

– Вместо да унищожавате, започнете да разширявате трамвайната и тролейбусна мрежа като алтернатива за придвижването с личния автомобил.

– Върнете измервателната станция на Орлов мост и поставете по една във всеки район на София.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни