Connect with us

Енергетика

Затварят ТЕЦ Марица 3, властта я обяви за заплаха за енергийната система

Публикувана

на

ТЕЦ Марица 3 поставя под риск цялата електроенергийна система на България, топлоелектрическата централа ще бъде временно затворена. Ако тя продължи да замърсява, има опасност да бъдат затворен трите големи топлоелектрически централи в Маришкия басейн.

Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов на съвместен брифинг с Росица Карамфилова, министър на околната среда и водите. Повод са многократните нарушения, извършени от централата през уикенда. Още тогава заради замърсяването РИОСВ – Хасково спря временно теца. Днес стана ясно, че той няма да отвори, ако не изпълни предписанията.

Моментът е изключително критичен, защото срещу България има две наказателни процедури, свързани с качеството на атмосферния въздух. Едната е свързана с нарушаване на нормите на серен диоксид, а другата е с фини прахови частици“, подчерта екоминистърът.

„С още две нарушения от централата България може да загуби 30% от енергийните си мощности, а десетки хиляди души да загубят работата си“, стана ясно от думите на министрите. Въглищните централи у нас работят благодарение на дерогация от страна на ЕК – в рамките на която всички централи може да извършват ограничени нарушения. Но бройката на нарушенията при ТЕЦ 3 бързо расте.

„С още две нарушения тази дерогация ще бъде отменена, което би довело да затварянето на всички въглищни мощности в страната. Това ще превърне България от нетен износител на електроенергия в нетен вносител“, заяви Христов.

„За съжаление ситуацията, която възникна в петък и събота, поставя под огромен риск страната ни и води до изключително негативна тенденция. В рамките на по-малко от 12 часа от петък до събота в Димитровград са регистрирани осем превишения на нормите на серен диоксид. Държавата ни като членка на ЕС е поела своите ангажименти. Съгласно този ангажимент допускането на нарушения за серен диоксид на годишна база е до 24 на средночасовите и до 3 на средноденонощните. В събота ние достигнахме прага на трите средноденонощни норми, обясни Карамфилова.
vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни