Connect with us

България

Четири институции ще разследват ТЕЦ-а на Доган

Публикувана

на

Антикорупционият фонд подаде сигнали до четири институции за теца на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Според фондацията ТЕЦ „Варна“ може да се окаже заплаха за енергийната сигурност на страната, а при покупката й е възможно да са били укривани данъци.

В края на 2017 г. бившият транспортен министър в кабинета „Орешарски“, а преди това шеф на варненското пристанище Данаил Папазов купи през дружеството си „Сигда“ ТЕЦ „Варна“, която бе собственост на „ЧЕЗ груп“, но не работеше. Само няколко месеца по-късно прехвърли на Доган мажоритарния дял от 70%. След това централата получи от държавата право на „студен резерв“, тоест да получава пари за готовност за работа без реално да произвежда енергия. Преди ден стана известен и планът за изграждане на пристанище, което ще конкурира държавния порт.

Сигналът до Държавната агенция „Национална сигурност“, Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е свързан с решението на държавно дружество да плати милиони левове за студен резерв на „ТЕЦ Варна“ ЕАД, чиято техническа изправност е под въпрос. Така според сигнала се предпоставя и евентуална заплаха за енергийната сигурност, като част от националната сигурност на България.

Сигналът до Националната агенция за приходите (НАП) е във връзка със съмнения за избягване на данъци при придобиването на теца от почетния председател на ДПС през август 2018 г.

Според директора на фонда Бойко Станкушев „задълбоченият анализ на историята на „ТЕЦ Варна“ – от приватизацията през 2006, до 2017, когато нов собственик става варненска фирма без никакъв опит в енергетиката, до август 2018, когато г-н Доган купува мажоритарен дял, поражда тревожни въпроси за възможността на държавните институции да защитават обществения интерес в ситуации, в които са намесени съществени материални интереси на влиятелни лица“.

„Обобщихме част от съмненията и въпросите си в тези четири сигнала до институциите. Настояваме за обстойна проверка на целия казус,“ е цитиран да казва той.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement

Популярни