Connect with us

България

Заподозреният за обезобразеното момиче отново е задържан, но за закана за убийство

Публикувана

на

Мъжът, обвинен, че жестоко е обезобразил момиче, отново е задържан, съобщи Районната прокуратура в Стара Загора. Задържането обаче не е заради бруталното малтретиране на 18-годишната жертва, а за това, че в периода от 24 юни до 25 юни се заканил с убийство на момичето. На два пъти той изпратил текстови съобщения за закана с убийство чрез интернет приложение, информира прокуратурата.

Разпитани са свидетели и са събрани писмени доказателства. Наблюдаващият прокурор е постановил и мярка „забрана на лицето да напуска територията на България“, информира прокуратурата, която на практика се задейства едва в последните дни и след медийния шум и бурното обществено недоволство.

Съобщава се още, че 26-годишният Г.Г. е бил задържан от полицейски служители след укриване на Г.Г. Арестуван е днес около 7:30 ч. на входа на Стара Загора, пътуващ в автомобил.

Валентин Димитров, адвокат на задържания, заяви пред bTV, че клиентът му категорично отрича да е извършил престъплението, за което го обвиняват, както и да е отправял заплахи към семейството на 18-годишното момиче. „Получихме призовка в 1 часа през нощта да се явим за разпит и го задържаха по Закона за МВР. Неясно, поне за мен“, каза адвокатът. Той допълни, че не са му обяснили защо задържат неговия клиент.

Г.Г. е осъждан за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди. Сега е задържан за 72 часа с прокурорско постановление и предстои искането за постоянния му арест да бъде внесено в Районния съд в града.

В петък стана ясно, че Окръжният съд в Стара Загора е пуснал без мярка за неотклонение Г.Г., който е обвинен, че е нападнал и нарязал с макетно ножче 18-годишната Д.М. Мотивът на магистратите е, че експертизата по делото показва, че момичето е получило лека телесна повреда. Това престъпление не се преследва от прокуратурата, а от самия пострадал. За тези т.нар. престъпления от частен характер не се предвижда възможност обвиненият да бъде задържан под стража или да му бъде наложена каквато и да е мярка за неотклонение, обясни съдът, но не предостави цялото си определение, мака и то да е четено в открито съдебно заседание.

Момичето е нападнато и нарязано с макетно ножче от приятеля си в края на юни. Нарязани са ръцете, краката и гърдите ѝ, а лекарите са направили над 400 шева на порезните рани. Носът на момичето е счупен, а насилникът е обръснал с машинка и цялата ѝ коса. По време на нападението той е бил с маска и ръкавици. Жертвата обаче го е разпознала по усмивката и дрехите.

„Прокуратурата служи на гражданите и няма да бъде глуха и сляпа за техните очаквания, а ще отговори с нулева толерантност и съобразно законовите си правомощия на всички прояви на престъпна агресия – в дома, на пътя, навсякъде около нас.“ Това се казва в обръщение на изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, разпространено днес по повод случая в Стара Загора и още един случай на насилие в Поморие, където французин беше жестоко пребит на плажа.

Сарафов казва, че очаква бързи действия от страна на прокурорите в цялата страна по установяване, привличане към наказателна отговорност и вземане на разумни и адекватни мерки за неотклонение спрямо извършителите на престъпления основани на пола, религията, случаите на домашно насилие, хулигански действия, грубо нарушаващи обществения ред и спокойствието на гражданите. Крайната ни цел трябва да бъде налагането на справедливи наказания, основани на законовите разпоредби.

И.д. главният прокурор е наредил апелативните прокурори да следят за бързото и обективно разследване на всички случаи на насилие и да се осигури защита на пострадалите и на техните близки. Същевременно близки на пострадалото момиче изразиха опасения за сигурността и дори за живота си. Пред радио „Стара Загора“ своята тревога сподели Моника Маринова, която познава семейството на пострадалата от 13 г. и именно тя насърчи майката да даде гласност на случая от 26 юни.

„Бях предупредена какво пиша във връзка с обезобразеното момиче, защото в противен случай ще ме преследва бяло БМВ – разказа Маринова. Подадох сигнал, бях разпитана, образува се досъдебно производство, направена беше експертиза на телефона ми. Мъжът беше задържан, но дали е истина или не… Разбрах, че по негови думи, профилът му в социалните мрежи бил хакнат. Моят въпрос е – ако не е бил той, кой ме е заплашил през чужд профил? Факт е, че в социалните мрежи има много заявки, квалификации, обиди, затова призовавам всички – подайте сигнал, ако сте заплашени като мен. Вчера имах чувството, че сме в някакъв филм, с тази разлика, че две семейства сме главните герои в него.“

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни