Connect with us

България

Захариева отговори на Радев за Венецуела: Позицията ни не е преписана!

Публикувана

на

Външният министър Екатерина Захариева отговори на критиките на президента Румен Радев относно позицията на кабинета за Венецуела. Вчера държавния глава заяви, че счита, че държавата ни трябва да се въздържа за ситуацията и да не заема категорично страна в конфликта.

Дипломат N1 заяви, че не може да приеме упреците, че правителството е преписало позицията, тъй като България е участвала във всички съвети, на които е обсъждана темата с Венецуела.

„Може би нелошите съветници на президента по външна политика трябва да разяснят как се случват декларациите и становищата в ЕС. Всяка държава има възможност да изрази мнение. Така, че не приемам думата преписана, участвали сме на всички нива в Брюксел чрез нашите представители и на всичките съвети, на които сме обсъждали Венецуела“, отсече външният министър.оговорът за добросъседство и приятелство с Македония е бил изпратен в президенството, въпреки че правителството не е било длъжно да го прави.  „За договора с Македония, може би, президентът е забравил, че той беше изпратен писмено в президентството преди Министерски съвет. Въпреки че по Конституция ние не сме длъжни, защото правителството предлага, а парламентът ратифицира този договор“, продължи тя.“В правителството считаме, че е добре България да говори в един глас в международен план. Много често изпращаме позициите, които изразяваме по различни теми предварително, колегите в президентството да четат. Разбирам, че той като че ли вече е недоволен от това. Аз считам, че трябва да продължаваме опитите за съгласуване. По конституция външната политика се осъществява от Министерския съвет, но усилията за координация би следвало да продължат. Ако той не желае, може да ги спрем“, обяви Екатерина Захариева днес в парламента.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни