Connect with us

България

Президентът за Венецуела: Кабинетът излезе с преписана позиция, а не своя

Публикувана

на

Европа е силна, защото е люлката на демокрацията и свободомислието. Точно по тази причина европейската позиция не е тази, която поставя ултиматуми, не е тази, която подкрепят повече държави. А е тази, която уважава правото и суверенитета.

Това коментира президентът Румен Радев по повод разнобоя между правителството и президента по повод събитията във Венецуела и липсата на комуникация между институциите  след представянето на „Анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през учебната 2018 г.“ от страна на началника на отбраната ген. Андрей Боцев.

„Затова ненамесата е основен принцип. А намесата в случая във Венецуела рискува да ескалира напрежението, включително и в международен план. Защо не питате за намесата на Италия по повод на „жълтите жилетки“ във Франция и какъв е отговорът на Франция“, попита риторично президентът.

„А само ден след моята позиция генералният секретар на ООН Антониу Гутериш направи същия призив – за ненамеса“, припомни държавният глава.

„Що се отнася до комуникацията, тук основният проблем е, че българското правителство няма собствена позиция, това е една преписана позиция. Така че нямам аз какво и с кого да обсъждам“, отсече Румен Радев. 

„Така че аз няма какво и с кого да обсъждам. Въпреки това, аз изпратих моята позиция, много добре аргументирана, още предния ден преди Съвета по сигурност. И виждате, че за пореден път правителството се крие зад колектиивната безотговорност на органи като Съвета за сигурност, който има правомощия по вътрешни проблеми.“

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни