Connect with us

България

За 60% от българите главният прокурор се е провалил в борбата с корупцията

Публикувана

на

Ниско доверие и неодобрение получава в последната година от мандата си главният прокурор на България Сотир Цацаров.

Близо 60% от българите смятат, че той се е провалил в битката с корупцията по високите етажи и в ограничаването на битовата престъпност. Около 37 процента пък не виджат смисъл от институцията главен прокурор. Данните са от национално проучване на „Глобъл Метрикс“ по поръчка на Българския институт по правни инициативи.

Изследването бе представено на пресконференция днес, а основната му цел е да се види нагласата на българското общество за профила на бъдещия главен прокурор.
Според проучването новият главен прокурор трябва да бъде политически независим, да не се поддава на натиск и да работи за активна борба с престъпността по високите етажи на властта, обобщи данните Теодор Славев от БИПИ.

Оценката на българите за работата на Сотир Цацаров е вид равносметка за свършеното и дали са изпълнени обещанията спрямо концепцията му, представена през 2012 година, коментира Биляна Гяурова, директор на Института.
Припомняме, че в края на тази година изтича мандатът на Сотир Цацаров.
Борбата с корупцията се случва кампанийно, не е системна и това създава впечатление за избирателност и усещане за чадър над една група хора, отбеляза Теодор Славев. В последните години доверието на хората в съдебната власт е спаднало до едва 10 процента.

Над половината от анкетираните посочват, че новият главен прокурор трябва да се бори активно с престъпността по високите етажи на властта, а 37% смятат, че той не трябва да допуска прокуратурата да се използва за политически цели. Според Теодор Славев тези отговори показват, че в момента има усещане за политическо вмешателство в прокуратурата. Той припомни, че в началото на мандата си Цацаров предложи сформирането на независим съвет, който да осъществява мониторинг на мерките за подобряване ефективността на прокуратурата. За 7-годишния му мандат обаче такъв съвет не бе съставен.
Според проучването, обществото предпочита Прокуратурата да бъде оглавена от човек с кариера на прокурор и следовател.

Кандидатите за главен прокурор у нас според закона трябва да притежават високи нравствени и професионални качества, 12 години юридически стаж, способност за придържане и налагане на висок етичен стандарт, изявени аналитични способности, решителност, отговорност.
Прозрачността е отговорност на всяко стъпка в рамките на протичане на процедурата и достатъчно информираност на гражданите, добави директорът на БИПИ. Основните играчи в съдебната власт са институциите, които правят политиките в сферата.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни