Connect with us

България

И Сотир Цацаров “ не е виждал“ Нотариуса

Публикувана

на

Не познавам Мартин Божанов, не съм го виждал, не съм имал съпричастност към групата около него.“ Това заяви бившият главен прокурор Сотир Цацаров пред прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), пред която се яви по собствено желание, за да отговори на коментарите и твърденията, които го свързват с Божанов. В момента Цацаров е завеждащ отдел във Върховната прокуратура.

„Като главен прокурор не съм имал информация за този човек и групата около него. Не съм имал никакъв интерес такава престъпна дейност да има „похлупак“, заяви Цацаров, цитирайки думи на съдия Владислава Цариградска пред временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов.

В изявлението си пред кадровиците, Цацаров обяви, че МВР трябва да даде отговор дали Божанов е бил сътрудник на МВР, на коя служба, каква ценна информация е предоставил той. Към момента вътрешното министерство не иска да каже дали Нотариуса е бил сътрудник, като отказва да направи това дори пред прокуратурата в хода на разследването на неговото убийство.

Цацаров обяви и, че МВР трябва да бъде питано и да даде отговор поради каква причина за първи път в историята на ГДБОП е проведен външен конкурс за разследващ полицай, който е спечелен точно от съпругата на Божанов – Гергана. Кой е подписал документите за конкурса, кой е извършил класирането, кой е направил назначението, попита още бившият главен прокурор. МВР да предложи подходяща длъжност на вдовицата на Мартин Божанов – Нотариуса. Това нареждат две съдебни инстанции по делото, което Гергана Божанова води срещу уволнението си от ГДБОП през юли 2021 г. Преди това той се втурна да обяснява защо е поискал да бъде изслушан от прокурорската колегия. „Няма да позволя на някой да се упражнява с името ми, преследвайки лични амбиции или политически. Не познавам Мартин Божанов, никога не съм го и виждал. Никога не съм имал съучастие или подпомагане в групата на тази личност. Когато съм бил главен прокурор никога не ми е предоставяна информация за тази група. Не съм имал пряк или непряк интерес такава престъпна дейност да има похлупак“, заяви Цацаров.

Той отбеляза, че думите му са следствие на изявления, свързани с него на съдия Владислава Цариградска, изявленията на Веселин Денков и Ивайла Бакалова и изявленията на Бойко Рашков. Името на бившия главен прокурор беше споменато от бившата манекенка Ивайла Бакалова и партньорът ѝ Веселин Денков по време на изслушването им от временната парламентарна комисия, посветена на Нотариуса. Двамата го посочиха сред съпричастните към репресията, която им е била наложена, след като анонимни свидетели заявили, че Денков финансира протестиращи срещу Бойко Борисов и Иван Гешев през лятото на 2020 г. Денков го посочи като човека, с когото се е видял за последно преди да бъде задържан.

„На 11 юни 2021 г. беше публикувано разследването на АКФ за факти, свързани с Мартин Божанов-Нотариуса, както и твърдения на Яне Янев за схема за изнудване на бизнесмени“, посочи Цацаров и добави: „Дирекцията сне обяснения от всички – Георги Ушев, Бойко Борисов, Владислав Горанов, Яне Янев, Мартин Божанов, Емил Писков и др. Яне Янев отрича да е изричал записаните думи в този смисъл и контекст. На 23 юни 2021 г. КПКОНПИ изпрати всички материали по тази проверка в прокуратурата за оперативно взаимодействие със становището, че според нас са налице данни за престъпление. На органите на комисията на са възлагани каквито и да е действия от прокуратурата. Нямам каквото и да е отношение към задържането на Денков дни след срещата му с мен, независимо от неговото твърдение и разбиране“.

„Нямам информация за причините за задържането на Денков, нито съм имал възможност да я получа от тогавашния главен прокурор (по онова време това е Иван Гешев) в рамките на изключително оскъдната ни кореспонденция. Към онзи период дирекцията почти бездействаше заради липсата на възлагане от страна на прокуратурата на каквито и да е действия“, коментира Цацаров.

vlastta.bg

 

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни