Connect with us

България

Без прецедент: ВСС уволни Иван Гешев, на ход е президентът

Публикувана

на

Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни главния прокурор Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт с изявлението си за „политическия боклук в Народното събрание“. Това е безпрецедентно събитие в най-новата история на България. Сега топката отива при президента Румен Радев, който трябва да потвърди с указ решението на ВСС за прекратяване правомощията на Гешев.

До финалното гласуване се стигна след дебат и изслушване на свидетели в две заседания. Първото беше миналия четвъртък, продължи 14 часа и мнозинството показа, че везните в полза на уволнението на Гешев. Малко след началото на заседанието в понеделник, Гешев си тръгна с оправданието, че заминава в Страсбург да говори пред евродепутатите за „Барселонагейт“ и разследването на снимките на чекмеджето от спалнята на Бойко Борисов.

Уволнението на Гешев доскоро изглеждаше немислимо. Избран на поста в края на 2019 г. със седемгодишен мандат и желязно мнозинство във ВСС, зад което стоеше непоклатимата воля на ГЕРБ и ДПС именно за този главен прокурор, той падна на третата година от встъпването си в длъжност. Всичко започна със странния взрив до бронирания му автомобил на 1 май и продължи със заявката на ГЕРБ (подкрепена от ДПС), че първата работа на новото правителство ще е да иска освобождаването на Гешев. Той отказа да се оттегли, но на свой ред се закани за измете „политическия боклук“, посочвайки на първо място „лицето Бойко Методиев Борисов“, който допреди месец бе недосегаем, но Гешев вече говори за него като за подсъдим.

В понеделник главният прокурор за първи път посочи и Делян Пеевски сред хората, които стоят зад опита за неговото уволнение. 

„Oпасността е да се върнем във времето на Политбюро. Вярвам, че ВСС няма да влезе в графика на Делян Пеевски и Бойко Борисов“, каза Гешев преди заседанието на съдебния съвет, а по-късно повтори също и пред съдебните кадровици.“Всеки българин ако сега се наведе, вече няма да може да се изправи, след като се провежда това – от опита за убийството ми до политически инсцениран опит за отстраняването ми в нарушение на всякакви принципи спрямо главен прокурор, представете си какви гаранции има всеки магистрат, пък и всеки българин”, заяви Гешев преди да си тръгне.

Вотът на ВСС

В началото на заседанието се разбра, че Иван Гешев е внесъл нови доказателствени искания в своя защита – да се направи социологическа експертиза за това как репликата му „политически боклук“ се е отразила на общественото доверие в съдебната власт и да се направи „литературна експертиза“ на думите му. Предложенията му бяха отхвърлени.

От настоящите 21 членове на ВСС, 16 подкрепиха решение за уволнението на Гешев, а четирима бяха „против“.Общо осем членове на ВСС подкрепиха открито уволнението на Гешев. Сред тях беше председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова. По думите ѝ с поведението си той е показал „не само превратно упражняване на функции и правомощия, но и дълбоко навлизане в политическия живот“.

Наказателният процес не може да бъде инструмент за отмъщение и за увреждане на интересите не когото и да било“, каза Захарова. Шефът на Върховния касационен съд Георги Чолаков подкрепи уволнението на главния прокурор без да каже и дума какво го е мотивирало да направи това. Двете бивши върховни съдийки Вероника Имова и Олга Керлеска гласуваха „против“, но с много различни мотиви.

Вероника Имова защити Гешев, обяснявайки, че обвиненията срещу него са напълно безпочвени. Олга Керелска каза, че Гешев е давал много поводи да бъде уволнен, но конкретно в този случай атаката може да е политически мотивирана.

„Ако допуснем да се случи това, което се случва, следващият главен прокурор ще бъде избран, както бе избран Иван Гешев – с подкрепата на две политически сили. Ние няма да допринесем за никакъв катарзис, изчистване и т.н.“, каза Керелска.

Топката е в Радев

Процедурата по отстраняването на главния прокурор трябва да приключи с издаване на указ от президента. Той може да откаже или да подпише указа.

Държавният глава няма право да откаже два пъти издаване на указ за уволнението на главния прокурор. Най-интересният политически момент е, че няма срок, който да притиска Радев за издаване на указа.

Това означава, че Радев може да остави Гешев на поста в продължение месеци, за да разгърне кампания си срещу партиите, които стоят зад кабинета „Денков – Габриел“.

Пътуване до Страсбург

Във вторник вече уволненият от ВСС Иван Гешев ще говори пред подкомисията за върховенството на закона в Европарламента за разследванията на чекмеджето с кюлчетата в резиденцията на Бойко Борисов и  „Барселонагейт“. „Моето участие ще е доста интересно“, каза Гешев преди да напусне заседанието на ВСС в понеделник сутринта. Добави, че вече си е наумил какво ще каже и всички ще го чуят. Гешев поиска от ВСС да отложи процедурата по разглеждане на исканото му уволнение, докато се върне от Страсбург. Искането му бе отхвърлено с 13 гласа „за“ и 7 гласа „против“. Така съдебните кадровици продължиха дебатите, а Гешев отпътува към летището.

Обвинение, че той се опитва да „шиканира“ процеса, отправи към него Атанаска Дишева, която е сред шепата членове на ВСС, които от самото начало се противопоставяха на избора на Гешев за главен прокурор.

„Аз също мисля, че става дума за осуетяване“, коментира и правосъдният министър Атанас Славов.

Залогът на отлагането на произнасянето на ВСС беше сериозен. Най-късно до средата на следващата седмица Конституционният съд се очаква да образува дело срещу промените в НПК и съдебния закон по жалба на самия Гешев. След образуването на дело от КС процедурата по уволнението му щеше да бъде спряна за неопределено време.

Поради това Иван Гешев и част от ВСС се оказаха в състезание с времето за приключване на процедурата. Сега президентът Радев може да използва висящото делото пред КС като аргумент да не подпише указа за освобождението на главния прокурор до произнасянето на КС. Това може да вкара съдебната власт в конституционна криза.

„Гешев трябваше да потърси специализирана помощ“

Най-остри срещу Гешев бяха членовете на Прокурорската колегия във ВСС, които внесоха искането за неговото уволнение. Срещу някои от тях веднага след това бяха образувани прокурорски проверки..

Георги Кузманов заяви, че няма нормален човек, който да не се стресне от опит за бомбен атентат, заплашителни писма и политическия искания за уволнение, но това не означава, че трябва да говори за „политически боклук“.

„(Всичко случило се на Гешев –б.р.) не означава, че той трябва да излезе пред обществото, използвайки атрибутите на прокуратурата, заедно със заместниците си, и да изрази гнева си. Нима един главен прокурор не трябва да е подготвен за всичко? Стотици прокурори, които са заплашени, не излизат пред медиите да афишират разстроеното си състояние. Нормално е първо да се успокои и след това да говори, ако има какво. Може да потърси специализирана помощ, за да се успокои“, каза Кузманов.

По думите му прокурорите са възложили много надежди на Гешев като главен прокурор, защото произлиза от прокуратурата:След като сме му гласували доверие, нима не можем да го свалим?“

Гергана Мутафова допълни, че главният прокурор е длъжен във всяко свое действие да бъде независим, безпристрастен и да основава своите действия само на закона.

„С това изказване той наруши не само Етичния кодекс, но и зададе линия на поведение на някои прокурори. Трябва да си зададем въпроса за рязкото активиране на прокуратурата след това изказване. Дали той активира прокурорите, които са били бездействали преди това под негово ръководство?“, запита реторично Мутафова.

Тя постави и въпроса дали някои политици са се чувствали пряко заплашени и рекетирани от изказването на Гешев, което се приема като заплаха, че ще се извадят определени дела, които са били на трупчета. „Всички сме свидетели на това“, заяви Мутафова.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни