Connect with us

България

Сигнали срещу Гешев и Сарафов заваляха към ВКС, търсят се съдии – ентусиасти

Публикувана

на

Първи сигнали срещу главния прокурор Иван Гешев са постъпили във Върховния касационен съд след влизането в сила на новия механизъм за разследване на обвинител №1 и неговите заместници, съобщиха от съда.

Във върховния съд са постъпили 3 преписки срещу Иван

Гешев и 2 срещу Борислав Сарафов

От институцията уточняват, че сигналите са постъпили в Наказателната колегия на ВКС с придружителни писма. Подателите на сигналите са представени само с малко име и инициал за фамилията. Оскъдна е и информацията за съдържанието на сигналите.

Върховният касационен съд (ВКС) активира новия механизъм за разследване на ръководството на прокуратурата след постъпили сигнали срещу уволнения преди ден от Висшия съдебен съвет главен прокурор Иван Гешев и шефа на следствието Борислав Сарафов.

По новите правила Наказателната колегия ВКС има 14 дни, за да направи списък от всички съдии в окръжните апелативните съдилища, които са достигнали върховен ранг. Второто условие за попадане в списъка е през последните седем години преди включването им в списъка са работили като съдии по наказателни дела.

Съдията, който ще разследва шефовете в прокуратурата, се избира на случаен принцип от този списък.

Накрая Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет преназначава избрания разследващ магистрат като специален прокурор и той изпълнява тази длъжност до края на делото. Действията на този специален прокурор ще бъдат контролирани от върховен съдия до края на досъдебното производство.

Първият сигнал срещу главния прокурор е изпратен до Софийската градска прокуратура на 8 юни от Здравко С., но няма информация за какво е сигнала. На същата дата до председателя на Върховния касационен съд има сигнал от Радослав П., който сочи данни за действие и бездействие на главния прокурор Иван Гешев. Само ден по-късно – на 9 юни – Върховният касационен съд е сезиран с постъпил сигнал от Фаик Х., който твърди, че главният прокурор е „извършил престъпление от от общ характер“. За трите сигнала срещу Гешев няма публикувана информация.

През същия период ВКС е сезиран и с два сигнала срещу шефа на следствието Борислав Сарафов. Единият е свързан с делото срещу Петьо Еврото, а другият е по медийните публикации за имотни сделки, свързани със Сарафов. Интересното е, че инициатор на втория сигнал е шефът на пресцентъра на Иван Гешев – Веселин Иванов.

На 8 май разследващите сайтове Bird.bg и “Биволъ“ написаха, че членове на семейството на Борислав Сарафов са получили като дарение скъп имот в центъра на София, направено от бивш депутат на ГЕРБ.  Става дума за дарение от Светлин Танчев, направено на 3 февруари 2021 г. за майката на Борислав Сарафов и баба на Боби Сарафов – Венета. Дареният имот е парцел от 1783 кв. м в район „Витоша“. Танчев е бивш депутат, който в 41-ото и 42-ото Народно събрание е избран от ГЕРБ, а в 43-ия парламент – от “БНД – Народен съюз”. Както Mediapool написа още преди 10 години, Светлин Танчев е първи братовчед на Борислав Сарафов.

На 8 май, когато излязоха тези пуубликации, Борислав Сарафов за първи път атакува Иван Геше, че го е подвел за това, че е пътувал със семейството си по време на опита за атантат.

Точно преди уволнението на Иван Гешев от ВСС срещу бившият следовател Петьо Петров, известен с прякора Еврото, започна разследване  за изнудване и използване техника за незаконно наблюдение и запис. За Еврото, за когото се смята, че е от приближените на Борислав Сарафов. Той бе обявен за издирване чрез Интерпол и Шенгенската информационна система, заедно с детето му от бившата му съпруга Любена Петрова, която в последните дни направи разкрития пред Антикорупционния фонд как прокурори са били част от машина за изнудване на бизнесмени в аферата „Осемте джуджета“.

Срокът съдиите да заявят съгласието си да се превръщат в ад хок прокурори, които да разследват главния прокурор и заместниците му, е 20 юни. Още не е ясно дали вече има желаещи и колко са те. Механизмът може да заработи само ако се появят ентусиасти. Освен това във ВКС все още няма модул за регистриране на преписките и за тяхното случайно разпределение между съдиите.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни