Мария Габриел подаде заявление до Народното събрание, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ-СДС.

Документът беше внесен в деловодството на Народното събрание тази сутрин в 9:09 часа. В него се посочва, че Габриел няма да участва в парламентарна процедура по избор на министър-председател и няма да предложи структура и състав на Министерски съвет.

В заявлението си Мария Габриел посочва:

„Договореният „ротационен“ модел на упражняване на изпълнителната власт в мандата на 49-ото Народно събрание, предполагаше смяна на лицето, упражняващо правомощията на министър-председател, с това на заместник министър-председател и обратно, в предвидима и безспорна процедура. Балансът на политическата отговорност, съобразно обективната коалиционна тежест на субектите, формиращи мнозинството в 49-ото НС, бе споделено разбиране по време на преговорите за приоритетите на съвместно управление и механизма на вземане на решени.

Координираният отказ от и нежелание за участие в кабинета Габриел-Денков на 11 министри от кабинета Денков-Габриел, чрез формулярни/бланкови заявления и липсата на съгласие по време на последвалите преговори, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на правителство. Така, на практика, развитието на конституционната процедура не може да приключи успешно“.

Вчера вицепремиерът оставка обяви, че причината за взривяването на разговорите било постъпило искане за смяна на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Премиерът в оставка Николай Денков пък призова ГЕРБ-СДС да спазят уговорката отпреди девет месеца и „да не хвърлят страната в хаос“. Предложи им и да се запази съставът на Министерския съвет, като премиер и министър на външните работи остане Мария Габриел, а Николай Денков – вицепремиер. Въпреки призива му обаче днес Габриел внесе документа с отказ от премиерското място.

vlastta.bg