Connect with us

България

Пак на избори: Мария Габриел оттегли номинацията си за премиер

Публикувана

на

Преговорите за ново правителство пропаднаха, България отива все по-уверено към избори – това стана ясно от извънреден брифинг на ГЕРБ.

През последните три дни преговорите били подновени, те вървели добрe, ГЕРБ направил няколко отстъпки, но тогава от ПП-ДБ дошли нови искания, на които партията казала „Не!“ – обясни в изявлението си Мария Габриел. ГЕРБ отстъпили за министерството на отбраната и министерството на енергетиката, но ПП-ДБ поискали и МВР. Условията, които партньорите постоянно поставяли, били окачествени от партията като „политически рекет“ и затова ГЕРБ прекратява преговорите.

Мария Габриел ще внесе утре в парламента писмо, че оттегля кандидатурата си за министър-председател. ГЕРБ няма да участва и в преговори за втори мандат, декларира преговорният екип на партията.

„Ще остана като вицепремиер до ден последен на действащото правителство“, обяви Мария Габриел.

През последните три дни преговорите са се водили по телефона. Основните партии от събота имат готовност за извънредно заседание на парламента, на което да бъдат гласувани премиер, структура и състав на новото правителство, а всички политици са инструктирани да не дават публични изявления, за да не влошат хода на преговорите. Константин Бачийски от СЕК-ПП, който преди два дни заяви, че няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ, днес отказа участие пред БНР. Вчера медийно участие отказа Лена Бориславова.

Това подклаждаше слуховете, че най-вероятно ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са намерили начин да потушат напрежението, което възникна между тях в последните дни, но Мария Габриел разсея тези заблуди.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни