Connect with us

България

Властта обяви война на спекулата в хипермаркетите: цените с 30 % нагоре

Публикувана

на

С 20-30 и дори повече процента се вдигат цените на хранителните продукти от склада на едро до щандовете в магазините. За нас това е необосновано поскъпване по веригата и държавата ще бъде безкомпромисна към всякакви нелоялни търговски практики.

Това обяви премиерът Гълъб Донев след днешното заседание, на което бяха обсъдени анализ за ценообразуването на хранителните стоки и възможни решения за намаляване на инфлацията. На срещата присъстваха освен икономическите министри и ръководствата на Комисията за защита на потребителите, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Агенция „Митници“, Националната агенция по приходите и Българската агенция по безопасност на храните.

Премиерът обяви, че служебният кабинет ще въведе ежедневен механизъм за наблюдение и контрол на хранителните стоки по цялата верига от производителя или вносителя до щандовете, макар и да не стана ясно какво точно ще представлява този механизъм.

Първо, Донев посочи, че ще бъдат предприети мерки, които „да вкарат в правни норми търговията с храни в България“, а след това, че ще направят сайт, в който всеки ден да се публикуват цени на дребно.

„Ние нямаме закон за търговията с храни, нещо, което в другите държави съществува отдавна. Ще дадем определение за нелоялната търговска практика – това, което го има в другите държави. Така че когато се прави анализ на цените и се осъществява контрола, да установим дали има нелоялна търговска практика и да имаме основание да прилагаме санкции“, обясни служебният премиер.

Вероятно Донев има предвид въвеждане на законово определение какво е „спекула“ със съответните глоби, въпреки че в изявлението си нито веднъж не използва тази дума. Без Народно събрание обаче никакви законови промени не може да бъдат предприети.

Премиерът на няколко пъти увери, че държавата няма да се намесва в свободния пазар и конкуренция, но ще покаже на обществото нелоялните търговски практики и къде има изкривяване на цените.

Той припомни, че правителството е направило всичко необходимо да спре ръста на цените на електроенергията, горивата и транспортните услуги, „за да може бизнесът да оперира сравнително спокойно“, но това не се случва с цените на основните хранителни продукти.

На заседанието е бил представен анализ на 27 основни храни от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата, който показвал, че при цените от вносител до търговец на едро, т.е. до складовете на едро, има нормално нарастване. След това обаче рязко се наблюдавал скок на цените в магазините на дребно.

Този процес отново щял да бъде анализиран и правителството ще излезе с конкретни мерки.

„Ежедневно ще следим нарастването на цените на хранителните стоки от първа необходимост. Ще вкараме и потребителя в целия този контролен механизъм и механизъм на наблюдение“, каза още Донев, но не стана ясно откога започва този мониторинг.

Обмисляло се и пускането на постоянен сайт, от който гражданите да се информират за цените на хранителните продукти, като в него ще се подават и данни и търговските вериги. Отделно правителството смята да разработи заедно с търговските вериги етичен кодекс за поведение, каквито имало в други европейски държави.

Накрая Донев призова гражданите да бъдат по-активни в подаване на сигнали към Комисията за защита на потребителите за нелоялна търговска практика.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2024
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 
Advertisement

Популярни