Connect with us

Българският Ал Капоне

Юристи: Иска, или не иска, Борисов е нoвият собственик на „Левски“

Публикувана

на

Бойко Борисов е собственик на Левски, въпреки че премиерът отказа да приеме джиросаните му от Васил Божков акции. Сделката е едностранна и не се изисква съгласие на приемателя, обясниха експерти.

„Джирото е едностранна сделка и не се изисква съгласие на приемателя. Достатъчно е онзи, който прехвърля, да е съгласен и да оформи писмено волята си, както очевидно е станало това в случая, с прехвърлянето чрез джиро. Борисов е собственик, независимо че акциите физически не са при него. Причината е, че сделката е едностранна, както завещанието, и не зависи от волята на онзи, на когото се прехвърлят акциите“, това обясни и адвокат Грета Ганева пред „Дневник“.

Според нея, „ако Борисов не иска акциите, ще трябва да ги върне или да ги прехвърли на друг. И при двата случая става с ново джиро. Освен това, за да прехвърли, ще трябва физически да приеме и акциите, защото на гърба на всяка ще трябва да положи подпис, както предполагам, че вече е сторено с подписа на досегашния собственик“.

Акциите нямат връщане и джиросаните сутринта дялове от ФК Левски остават на Бойко Борисов, докато не ги джироса, ако пожелае, на свой ред, категоричен е опитният и доказан специалист проф. Огнян Герджиков. Бившият шеф на парламента, на Правния съвет на Народното събрание и на служебен кабинет, обяснява това пред Труд.

„Борисов на практика вече официално е собственик на Левски – заяви Татяна Дончева, която през последните дни също коментира темата с отбора. – Това, че не иска да пипне акциите, е смешно. Криенето в Министерския съвет не те прави по-малко собственик. Проблемите на Левски вече са сложени на бюрото му.“ Според нея Борисов като всеки друг гражданин има право да е собственик, но законът не му позволява да управлява клуба. „Сега той може да джироса акциите където иска“, заяви Дончева. Уточни също, че „обстоятелството, че Борисов е собственик, не означава, че има държавна намеса във футбола“ – нещо, което е забранено от ФИФА и УЕФА.

vlastta.bg

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement