Connect with us

България

Адвокатът: Божков ще предостави още информация и ще плати глоба, за да излезе от „Магнитски“

Публикувана

на

До края на септември Васил Божков ще предостави още информация на властите в САЩ в опит да бъде изкаран от санкционния списък „Магнитски“. Това каза пред Би Ти Ви адвокатът му Стоян Баумайер. Той отказа да съобщи за какво точно ще си говори с американските власти, като само уточни, че това „няма да е разпит, а нещо друго“.

Адвокатът добави, че клиентът му няма само да съдейства, а се очаква още да има някаква наложена глоба.

„Не мога да кажа каква глоба ще плати, защото още не е определена. Това не е нещо извънредно, това не са някакви милиони. Просто той трябва да ги даде на неправителствени организации, които да ги дадат за благотворителност“, добави Баумайер.

Адвокатът отрече появилата се информация, че Божков е бил екстрадиран. По думите му той се е върнал доброволно. Прибирането му обаче било сложно, защото се намирал на територията на ОАЕ като политическо представено лице, на което е осигурено убежище и за което емирствата носят отговорност. Баумайер допълни, че генералната прокуратура на арабските емирства е знаела абсолютно всичко по делата на Божков в България и затова е преценила, че има опасност за живота му, ако се прибере.

Бизнесменът Васил Божков е имал забрана да се прибере в България от Съединените американски щати и от Обединените Арабски Емирства, заяви в интервю за bTV Стоян Баумайер, адвокат на Васил Божков.

За две години Божков е разпитан седем пъти от властите в САЩ, за да бъде изваден от списъка “Магнитски”.

 

 

 

 

 

Според документа на 23 август Божков не е екстрадиран, а сам е преценил да се върне и да се предаде на българските власти.

Вчера от българската прокуратура изпратиха документ, според който обвиняемият бизнесмен е бил екстрадиран. Датата е 23 август, а също така е посочен полета и самолетните билети. Но, решение на съда в Дубай не е изпратено.

Ето и още от адвоката на Божков Стоян Баумайер ексклузивно пред екипа на bTV.

Защо се върна сега Васил Божков, а не по-рано или по-късно? Какво може да принуди един човек да замени скъпия хотел с килията в ареста?  

Решението на моя клиент да се прибере беше взето миналата година октомври месец и ние започнахме да се занимаваме реално средата на ноември. След това около нова година от американска страна ни беше забранено да се прибираме заради политическите обстоятелства. Това е самата истина.

От американска страна?

От американска страна го посъветваха да не се прибира.

Моят клиент повече от две години съдейства на 100% с американските власти и всеки път, когато имахме възможност по време на разпити сме питали отново кога е удобно той да се прибере, да изчисти името си пред българското правосъдие и да приключи веднъж завинаги с тези дела тук. Последният разпит беше края на май пред американските власти за „Магнитски“. Тогава ни беше казано, че той ако все още иска, може да се прибере.

На 26 юни подадохме молба в главна прокуратура в Абу Даби, делото на Васил Божков се води лично от главния прокурор на Абу Даби, защото от ден първи Васил Божков се счита за „политически представено лице“.

Съединените щати не дават обяснение и аргументация. Те съветват. А Емирствата – ви казах. Те казват: „Вашият живот е застрашен според нас. Ние сме ви дали убежище, Вие сте политически застрашено лице. Ако искате да си тръгвате – тръгвайте си, но трябва да подпишете декларация, че си тръгвате на Ваша отговорност. Ако нещо се случи с Вас, ние не носим отговорност“. Американските власти не са го поощрили – „тръгвай си сега“, а казаха, че според тях сега времето е по-подходящо отколкото преди година. Смяната на главния прокурор.

Ако Васил Божков нямаше Интерпол, можеше да напусне за три работни дни Арабските емирства, да отиде да кажем в Катар, в Кувейт, или където и да било.

Генералната прокуратура на ОАЕ знаеха абсолютно всичко по всички дела в България. И по трите дела знаеха всичко.

Има три начина да паднеш от списъка “Магнитски”. В конкретния случай той се е съгласил да съдейства на държавните власти в Съединените щати.

2021 г. той ме нае специално за „Магнитски“. Още от първата минута Васил Божков каза „Аз оказвам пълно съдействие, каквото искате – това е“. До момента сме представили над 25 000 страници материали. Американските власти знаят за Васил Божков повече отколкото Васил Божков знае за себе си. Това Ви го гарантирам.

Тези материали са за какво?

Лични материали, отчети, фирми, дружества, преводи, тегления, трансфери, всичко, всичко, всичко. Имейли, каквото си помислите – Записи, записи.

Има още, то няма да е разпит, но е нещо друго, края на септември.

Средата на септември какво още трябва да даде като информация?

Това не мога да кажа.

Не можете или не искате?

Нямам право без негово разрешение. Не можем да кажем.

Не само съдействие, не само съдействие.

А и какво?

Обещание. Глоба.

Каква е глобата, която той ще плати?

Не мога да кажа, защото още не е определена.

Той трябва да плати „такса спокойствие“?

Да, но това не е нещо извънредно, това не са някакви милиони, просто той трябва да ги даде на неправителствени организации.

За кои български политици е давал информация на държавните власти на САЩ Васил Божков? 

Във всичките показания на Васил Божков фигурират само Бойко Борисов и Владислав Горанов. Други лица абсолютно няма. Това ви го гарантирам.

Мен, което ме безпокои и което безпокои моите колеги в ОАЕ е, че тук могат да му направят нещо в затвора и отговорността ще е моя.

Застрашен ли му е животът?

Той е застрашен.

И днес продължава разпитът на задържания хазартен бизнесмен Васил Божков във връзка с твърденията му, че е бил рекетиран от лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов и финансовия министър в неговото правителство Владислав Горанов. 

Близо 5 часа не бяха достатъчни на софийската градска прокуратура вчера да изясни всичко около твърденията на обвиняемия Васил Божков, че е плащал такса спокойствие на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни