Connect with us

България

ГЕРБ води пред БСП с разлика от 5%, Слави изпревари Манолова и Борисов

Публикувана

на

Запазва се формулата 5+2 за предстоящите избори – пет сигурни формации влизат в следващото Народно събрание, а две са на ръба на парламентарната бариера. Това става ясно от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите парламентарни избори. Проучването е реализирано в периода между 12 и 19 февруари 2021 г. чрез интервюта „лице в лице“ сред 1008 души на възраст над 18 години.

Според данните дистанцията между първите партии леко се увеличава.

Малко по-малко от половината българи (47%) декларират, че със сигурност ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори. Тези, които се колебаят, остават малко над една пета (21%). Хората, които декларират, че няма да гласуват на 4 април, са 23%, показва още анкетата.

 

 

„Сравнението между данните от проучването ни през януари и февруари сочи, че дистанцията между първите две партии леко се увеличава в полза на ГЕРБ, които държат първото място с 28,9% от заявилите, че ще гласуват. БСП се ползва с подкрепата на 24,1% от гласуващите“, коментират от „Тренд“.

 

 

Според данните „Има такъв народ“ запазва третата си позиция с 12,9% от гласуващите, следвани плътно от ДПС с 11,1%. Моментната картина сочи, че „Демократична България“ е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 6,2% от заявилите, че ще гласуват.

„Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО са на ръба на парламентарната бариера и за тях предизборната кампания ще бъде от решаващо значение, става ясно от проучването.

Под бариерата към момента остават новосформираната „Патриотична коалиция Воля-НФСБ“ (2,6%) и „Възраждане“ (1,1%). Останалите партии и коалиции събират под 1% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори.

Проучване на „Маркет линкс“

Слави Трифонов е с 32% политическо доверие. Мая Манолова и Бойко Борисов получават еднакво доверие – 25%.

Това показва проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“. То е проведено сред 1019 лица над 18 г. в страната в периода 17-24 февруари по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Красимир Каракачанов е с 20% доверие, Христо Иванов – с 15%, а Мустафа Карадайъ – с 9%.

Какво е разпределението на партиите в следващия парламент?

24,6% биха подкрепили ГЕРБ/СДС, 18,9% – БСП, 13% биха гласували за „Има такъв народ“, 8,5% – за ДПС, 7,6% – за „Демократична България“, 3,9% биха подкрепили „Изправи се! Мутри, вън!“, а 2,7% – ВМРО.

„Виждаме прогресивно отваряне на ножицата между ГЕРБ и БСП. Въпреки високото неодобрение на управлението към настоящия момент ГЕРБ успяват да мобилизират доста сериозна подкрепа. Докато БСП за пореден месец не успява да се позиционира като достатъчно смислена алтернатива на управлението“, коментира социологът.

Удовлетвореност от развитието на страната

Българските граждани са неудовлетворени от посоката на развитие на страната. Факторите за това са социално-политическата обстановка и справянето с пандемията от коронавирус.

„Няма съществено изменение в нагласите. Постигнат е относителен баланс, който е със силно негативна оценка“, коментира в „Тази сутрин“ социологът Добромир Живков.

vlastta.bg

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

април 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement