Connect with us

COVID-19

С ковид сертификат: вход свободен и без вечерен час за ресторанти, хотели и магазини

Публикувана

на

Стимули за хората, които се ваксинират, и въвеждане на здравни сертификати за посещения на хотели и заведения срещу работа без ограничения. Това са обсъдили представители на туристическия бранш с премиера Стефан Янев и неговия икономически екип.

„Предложихме Министерството на финансите да намери форма, в която чрез допълнителните средства, заложени в актуализацията на бюджета за туристическия бранш, да бъде стимулиран ваксинационния процес в страната“, заяви изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова след срещата.„В противен случай тези средства, разпределени на големия брой фирми в туризма, биха били пренебрежително малки, освен това трябва да бъдат администрирани и в крайна сметка резултатът от тях ще бъде нулев“, посочи Карастоянова.

Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията каза, че ще продължат да работят, както и досега – протестно. Те планират в следващите дни да депозират в Министерството на туризма предложенията си за работа на заведенията на базата на европейските практики. По думите му ще инициират срещи с новите министри на икономката и финансите, на които ще изложат опасенията си и това, което искат да бъде променено в мярката 60/40.

За масирана ваксинационна кампания се обяви и служебният министър на туризма Стела Балтова. „Ако това не се случи, България няма да успее да се нареди сред т.нар. „зелени дестинации“ по отношение на коронавируса и ще има сериозен проблем с притока на чуждестранни туристи“, заяви Балтова след срещата.

Браншовите организации са настояли правителството да одобри пакета от документите, с които посетителите в хотели, заведения и други туристически обекти да удостоверяват здравния си статус. „С тестове за здравен статус трябва да се влиза не само в хотели и ресторанти, но и в търговски обекти, телекоми, банки, които са не по-малко рискови“, заяви Полина Карастоянова.

След 10 дни предстои нова среща на бранша с ресорните министри, на която ще бъдат представени възможните решения.

От Българската асоциация на заведенията заявиха, че ще продължат да работят в протестен режим, без да се съобразяват с наложените ограничения. А междувременно ще депозират в правителството предложения за дейността си на база добрите европейски практики.

Туризмът е важен сектор от икономиката ни, стремежът ни е да проявим нашата грижа и да намерим общ език по това, което предстои, каза служебният премиер Стефан Янев в началото днес преди срещата с представители на туристическия бранш. „Ако до момента имахме относително добър летен сезон, време е погледнем напред и да направим организацията за зимния“, посочи той.

„Разчитаме, че в диалог ще намерим правилния подход към проблемите, които са ни известни. Проблеми, за които имаме желание да влезем в детайли, за които да видим какво можем да направим съвместно, за да бъде браншът в добра кондиция и състояние на работа, но в същото време и мерките за здравето на българските граждани да бъдат адекватни и да се прилагат по най-добрия начин“, обобщи Янев.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement