Connect with us

България

„Суджукгейт“ влиза в спецсъда

Публикувана

на

Специализираният съд ще реши дали да даде ход на делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. Разпоредителното дело ще се проведе в сряда, близо месец след внасянето на финализирания обвинителен акт в съда и повече от година и половина след избухването на т.нар. „Суджукгейт“- скандал.

На 29 януари Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Живко Мартинов, обвинен за изнудване на добрички бизнесмен, с цел да набави за себе си облага от 4 тона суров суджук, 30 кг филе „Елена“ и 30 кг телешка пастърма.

Живко Мартинов е обвинен в изнудване, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 до 15 години, глоба до 10 000 лв. и конфискация до 1/2 от имуществото.

Мартинов беше привлечен като обвиняем заради това, че е изнудвал бизнесмен от Добрич да му предостави големи количества месни деликатеси под заплаха за унищожаване на бизнеса, полицейски произвол и проверки от страна на данъчната администрация.

До момента бившият депутат е на свобода под парична гаранция в размер на 20 000 лв.

Припомняме, че през 2012-2013 г. обвиняемият Мартинов беше Общински представител на политическа партия ГЕРБ за Добрич и се ползваше с голямо влияние в града.

През януари 2012 г. той се срещнал с местния бизнесмен Антон Проданов, който развивал частна търговска дейност, т.ч. в сферата на производството и търговията с месо и месни продукти. Двамата се познавали добре и Мартинов директно поискал да му приготви и достави един тон суров суджук от различни видове месо, в т.ч. еленско. Изрично заявил и намерението си да не го заплаща, изтъквайки общественото си положение и влияние, но и отправяйки му заплахи. Обяснил, че количеството е голямо, защото ще го носи на министър-председателя Борисов и на други „високи хора“ от ГЕРБ, съобщиха от спецпрокуратурата.

Заявил, че ако поръчката за суровия суджук не се изпълни, ще съсипе Проданов, защото вече бил вкаран в списъка на лицата с фирми, които трябва да дават. Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса, и че когато реши, може да го вкара и в ареста.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни