Connect with us

България

Апелативният съд връща делото „Суджукгейт“ заради пропуски на прокуратурата

Публикувана

на

Заради пропуски на прокуратурата Апелативният спецсъд и връща делото „Суджукгейт“, което трябваше да разгледа като втора инстанция. Това се вижда от съдебните регистри. Причината е, че протестът на прокуратурата срещу 2-годишната условна присъда на Живко Мартинов е толкова неясен, че апелативните съдии не разбират какви са претенциите на прокуратурата към решението на първата инстанция.

От протеста на специализираната прокуратурата не е ясно какви претенции има държавното обвинение към постановения съдебен акт, пишат директно съдиите Веселина Вълева, Даниела Росенова (докладчик) и Мариета Неделчева в определението, с което „Сега“ се запозна.

През юли като първа инстанция Специализираният наказателен съд призна за виновен бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. Съдът прие, че по делото, станало известно като „Суджукгейт“, има доказателства за поискан със заплахи и предаден 1 тон суджук, вследствие на което е настъпила вреда в размер от 7070 лв. за бизнесмена Антон Проданов. Няма такива доказателства обаче за 30 кг филе „Елена“ и пастърма.

Присъдата е атакувана от всички – от прокуратурата, от Мартинов и от Проданов.

В изложените съображения против присъдата прокуратурата иска Мартинов да бъде признат за виновен по първоначално повдигнатото му обвинение за престъпление и съобразно допуснатото изменение на обвинението. В протеста не се държи сметка, че освен правната квалификация на престъплението в него се съдържат обстоятелства за времето и мястото на извършване на инкриминираните деяния. Обстоятелствата за времето на извършване на деянията са различни в обвинителния акт и в изменението на обвинението, пише в определението на апелативния спецсъд.

С присъдата Мартинов е признат за виновен за различен период от този, инкриминиран в двете обвинения. В този смисъл протеста не е съответен на предявените обвинения и не може да бъде разбрана волята на държавното обвинение, обясняват съдиите.

Затова делото се връща на първата инстанция, която да даде 7 дни на прокуратурата да приведе протеста в съответствие с изискванията на  НПК, а именно – да се посочи какво се иска от апелативния съд.

Апелативните съдии откриват и пропуск на спецсъда – не е информирал Мартинов и пострадалия Антон Проданов за мотивите си. В жалбите и на двамата срещу присъдата е заявено желание за допълването им след запознаване с мотивите. Затова и трябва да им бъде дадена възможност да го направят.

Спецсъдът така и не публикува на сайта си присъдата по „Суджукжейт“ и мотивите към нея. През 2017 г., уж за да бъде ограничено бягството на осъдени престъпници, бяха направени законови промени, които ревизираха изискването съдебните актове да се публикуват незабавно в интернет. То обаче беше направено така, че да остави съдилищата огромно поле за тълкуване. Повечето приеха, че не се публикуват единствено ефективните присъди, докато не станат окончателни и докато прокуратурата не предприеме стъпки към изпълнението им. Спецсъдът обаче не огласява никакви осъдителни присъди – без значение ефективни или условни. Което е абсурдно, при положение, че те се произнасят в открито заседание. „Това е в колизия с принципа на публичност. Противоречи на здравия разум и логиката“, коментираха пред „Сега“ върховни съдии.

vlastta.bg

Източник: вестник „Сега“

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement