Connect with us

България

Спорът за новата организация на движението около НДК ескалира, протестите продължават

Публикувана

на

Почти четири часа продължи заседанието на транспортната комисия в Столичния общински съвет, която се събра извънредно заради реорганизацията на движението по Патриарха, Витошка и „Фритьоф Нансен“. 

До решение обаче не се стигна. Протестите на недоволните живеещи в района явно ще продължат, констатира председателят на комисията Иван Таков, общински съветник от БСП.

„Няма да се върне старата организация на движение в центъра на София„, настоя пред журналисти заместник-кметът по транспорта Илиян Павлов. По думите му реорганизацията струва около 480 хил. лв. От тях 200 хил. лв. са за пътна безопасност.

„Работим с договорите, сключени преди 4 години, със същите условия и санкции. Ако има некачествена работа, ще използваме същите тези договори, за да санкционираме евентуално изпълнителя“, напомни Павлов и допълни, че след реорганизацията паркоместата в центъра ще са с 50 по-малко.

 

Павлов съобщи, че в зоните 2 и 3 е имало около 3000 места за паркиране преди реорганизацията. Стикерите за паркиране, издадени на живеещи там са повече от 3000. „Това показва, че проблемът не е от вчера“, коментира той.

 

„Всичко е направено по законов ред, всички процедури са били извървяни, направено е по абсолютно най-прозрачен начин. Въпреки че не дължим обществено обсъждане за промяна в движението, днес имаше трето обществено обсъждане. Получихме над 250 становища за 24 часа. От тях 223 са „за“ проекта“. Два-три месеца ще наблюдаваме трафика и след това, ако се налага, ще има корекции“, подчерта общинският съветник Андрей Зографски.

 

Той съобщи, че цялата документация за промяната на движението е публикувана на сайта на Столичната община и че веднага след изборите ще бъдат предложени още мерки за облекчаване на паркирането в централната градска част.

Общинските съветници от Синя София Иван Сотиров и Ивайло Йонков внесоха за разглеждане в Столичния общински съвет  Решение за възстановяване старата организация на движение и паркиране в района на бул. Витоша, бул. Патриарх Евтимий и ул. „Фритьоф Нансен“ в София.

Ако бъде прието, решението задължава кмета на столицата да възстанови старата организация на движение и паркиране в района на бул. Витоша, бул. Патриарх Евтимий и ул.Фритьоф Нансен в София.

Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков също поиска да се възстанови положението отпреди промените, докато се осъществят компесаторните мерки и се осигурят паркоместа за живеещите в района. Това означава да се премахнат колчетата на практика, да се направи обсъждане, да се чуят алтернативните предложения и др.  Престанете с тези колчета да преграждате центъра на София, ако някой има слабост по слагането на колчета, да отиде на село да си слага колчета и да връзва домати, заяви Сотиров.

Общинският съветник от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Симеон Ставрев заяви, че се прави първоначален опит велоалеите да бъдат свързани.

Прошко Прошков от ГЕРБ заяви, че според него реорганизацията не е обмислена добре, защото няма буфер и създава проблем за преминаващите линейки. Ако някой прави ремонт и „стоварва две торби цимент, ще създаде километрично задръстване“, каза още Прошков.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни