Connect with us

България

Солени глоби за неправилно паркиране от средата на месеца в София

Публикувана

на

Солени глоби за неправилно паркиране грозят жителите и гостите на столицата. Нарушителите ще получат фиш. Глобата е от 20 до 200 лева. Рестрикциите влизат в сила от средата на месец октомври. Ще засегнат кварталите със „синя“ и „зелена“ зона.

За какво още обаче трябва да внимават шофьорите?

Паркирането в кварталите на София често не се подчинява на правила. Бележката върху стъклото на колата ще ви струва между 20 и 200 лева, в зависимост от нарушението. Най- много пари ще ни вземат ако паркираме на инвалидно място, без основание.

Ще трябва да се спазва и специалната маркировка, която е поставена.

10 души от Центъра за градска мобилност първоначално ще започнат да следят за неправилно паркирани автомобили на територията на цяла София. Това каза пред NOVA директорът на ЦГМ Димитър Дилчев.

„Фишът обичайно ще се прикрепва към чистачките на автомобила. Той е на термоустойчива хартия, а при лошо време има вариант да се поставя и в пликче, за да не се намокри. Ако все пак уведомлението се загуби, собственикът ще получи на постоянния си адрес писмо с уведомлението за наложената му глоба“, подчерта Дилчев.

Глобата няма да се плаща „на ръка“. На уведомлението е посочена банкова сметка, по която трябва да бъдат преведени парите.

В подкрепа на новите глоби се обявиха и неправителствени организации.

„В София е много хаотично. Често неправилното паркиране в 1 или 2 реда отнемат пътни ленти от ключови пътни артерии, които са построени, за да провеждат движение, а не да бъдат паркинги“, казва Андрей Зографски, „Спаси София“.

Още преди общинските инспектори да тръгнат на хайка, проверка на Нова Тв показа масово паркиране върху тротоари и в градинки. Особено в кварталите на столицата. Повечето шофьори твърдят, че нарушават правилата, защото трудно намират свободни места. Най-критично е във вечерните часове.

След като новите глоби влязат в сила ще стане ясно и дали те ще бъдат свързани със системата на КАТ.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни