Connect with us

България

София вече има площад „Вацлав Хавел“

Публикувана

на

Столичният общински съвет (СОС) прие в четвъртък в столицата да има площад на името на първия демократично избран президент на Чехословакия, а после и на Чехия, писателя и драматурга Вацлав Хавел. С неговото име ще бъде кръстено пространството, образувано от пресичането на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, ул. „Шипка“ и ул. „проф. Асен Златаров“.

„Време е София да има места с имена, които символизират цивилизационния избор на България след края на тоталитарната ера“, каза вносителят на предложението, кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков.

По думите му личността на Вацлав Хавел е неотлъчно свързана с понятията свобода и демокрация и той е едно от лицата от Източния блок, допринесли най-много за падането на режима във всички тоталитарни страни.

Вацлав Хавел се е превърнал в един от най-ярките символи на съвременния Европейски съюз, на обединението на Източна и Западна Европа, се казва още в доклада, с който Трайков обосновава предложението си за името на новия площад. Най-новата сграда на Европейския парламент също носи името на чешкия президент.

Идеята да се кръсти конкретното пространство на Вацлав Хавел е на Петър Стойнов от “Софийски дискусионен форум“.

“Той е човек, който направи доста за България във времето, в което беше президент”, казва Стойнов в интеврю за Свободна Европа в началото на септември. По думите му Хавел се е застъпвал многократно пред европейските лидери за членството на страните от Източна Европа в блока и в НАТО.

“Неговият стремеж към истината е трудно сравним с други съвременни лидери и хора, които участват в големите процеси в Европа и изобщо в света. Ние живеем в свят, в който буквално всяка минута се лъже. Човек има едно такова неприятно чувство за пълно обезкуражаване и липса на справедливост”, казва още Стойнов.

Вацлав Хавел е един от символите на демократичното движение през 1989 г. Той е избран за президент на Чехословакия и като такъв спомага за мирното отделяне на Чехия и Словакия.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2024
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Advertisement

Популярни