Connect with us

България

Решено: Руското посолство ще граничи с площад „Героите на Украйна“

Публикувана

на

Столичният общински съвет прие да нарече с името „Героите на Украйна“ 100-метровата алея между Руското посолство и бул. „Драган Цанков“ в София.

Решението беше взето след общ доклад на ГЕРБ, СДС и ДБ като сравнително орязан, компромисен вариант по предложенията на няколко граждански организации и журналиста Найо Тицин.

Първоначалното искане на Тицин беше да се смени името на частта от сегашния бул. „Драган Цанков“, от ТВ кула до пресечката при входа на Руското посолство, и тя символично да бъде преименувана на „Героите на Украйна“.

Промяната на името на булеварда се оказа „невъзможно“ заради текст в наредбата на СО, който казва, че може да се дават имена само на нови или неименувани общински обекти, а тези, които вече имат название, може да се променят само „когато се възстановява историческо наименование или историческа справедливост“.

Малина Едрева от ГЕРБ обоснова колебанията за прекръстване на съществуващи улици заради това, че би се стигнало до неудобство за жителите им, които „ще трябва да сменят лични карти и адреси“.

По сходни причини не е прието и предложението да се преименува улицата пред входа на посолството, която е наречена на българския художник Никола Мирчев.

Първоначалната идея на общинските съветници от трите партии беше да се оформи площадно пространство от двете страни на бул. „Драган Цанков“ между Руското посолство и района на Парк-хотел „Москва“, което да носи името „Героите на Украйна“. Заради наличие на частни имоти в тази зона все пак е взето решение така да се именува алеята до оградата на посолството.

Пространството при кръстовището на бул. „Фредерик Жолио Кюри“ и бул. „Драган Цанков“ недалеч от посолството ще бъде кръстено „Площад Борис Немцов“ – на името на руския опозиционен лидер, който беше застрелян на улицата край Кремъл през февруари 2015 г.

На фасадата на Столичния общински съвет ще бъде вдигнато и знамето на Украйна редом до българския флаг и този на ЕС като знак на съпричастност към жертвите от войната.

Решенията бяха взети въпреки съпротивата на общинските съветници от БСП, ВМРО и „Атака“, които този път се разграничиха от мнозинството на ГЕРБ.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2022
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement